GroenBlauw Twekkelerveld
- Locatie
- Enschede
- Opdrachtgever
- Gemeente Enschede
- Ontwerper
- Gemeente Enschede
- Realisatie staat/jaar
- 2021 - lopend
Twekkelerveld is een van de lager gelegen wijken in Enschede. Wanneer het hard regent, stroomt water vanuit de andere wijken hiernaartoe. Een aantal straten in Twekkelerveld komt dan onder water te staan. Met name rondom de Goolkatenweg en in de Pijlhovestraat kan de riolering al dat water niet aan. Met het omvangrijke project GroenBlauw Twekkelerveld heeft de gemeente een eerste stap gezet om dit aan te pakken. Nieuwe riolering en een nieuwe beek bieden ruimte om water tijdelijk op te slaan en af te voeren. Tegelijkertijd gaan deze aanpassingen hittestress en droogte tegen en verbeteren ze de biodiversiteit.
GroenBlauw Twekkelerveld slaat meerdere vliegen in één klap. De bijna anderhalve kilometer aan nieuwe riolering en een nieuwe beek kan elf miljoen liter water bergen. Dat zijn zo’n duizend tankwagens vol. Tegelijkertijd zijn een aantal straten veiliger voor het verkeer gemaakt door ze te versmallen. De vrijgekomen ruimte is ingericht met extra groen.
In een gebied zo groot als vier voetbalvelden zorgden we voor een grotere verscheidenheid in bloemen, planten en bomen wat de biodiversiteit ten goede komt. Zo is Twekkelerveld weer wat groener en blauwer geworden. Dit geeft een flinke impuls aan de kwaliteit van de leefomgeving in dit deel van de stad.
Klimaatadaptieve maatregelen
- We hebben extra rioleringen aangelegd voor de afvoer van schoon water in de Goolkatenweg, Minister Loudonlaan, Lambertus Buddestraat, Otto van Taverenstraat en onder de velden van het sportpark Rigtersbleek.
- In de Pijlhovestraat legden we goten met roosters aan om het water af te voeren.
- In de groene zone tussen de Lambertus Buddestraat, de Toekomststraat en de Spoordijkstraat hebben we een greppel gegraven van 60 centimeter diep. Deze volgt ongeveer dezelfde route als de hoogspanningsdraden. Bij regen vult de greppel zich met water en wordt deze een beek. Dit water zakt deels in de grond. De rest wordt afgevoerd naar het Twentekanaal.
- De velden rondom de beek zijn verlaagd. Bij zeer zware buien vangen deze plekken het water tijdelijk op. Daarna wordt het water beetje bij beetje afgevoerd door de beek naar het Twentekanaal.
- Het gebied onder de hoogspanningsmasten is opnieuw ingericht met bomen, planten en paadjes.
Uniek ontwerp voor de goten
In de Pijlhovestraat maakten we goten die grote hoeveelheden water heel snel kunnen
afvoeren. Twekkelervelder Mart van Ulzen ontwierp de roosters op de goten.
Zoveel mogelijk gebouwen afgekoppeld
Veel huiseigenaren lieten hun huis afkoppelen. Regenwater dat op hun dak valt, gaat tegenwoordig niet meer naar de waterzuivering maar blijft in Twekkelerveld. Ook een aantal grote flats is afgekoppeld. Tussen de flats zijn verlagingen gemaakt. Deze vangen het water van het dak op. Ook zijn ze overloopgebied van de beek.