GroenBlauw Twekkelerveld

Locatie
Enschede
Opdrachtgever
Gemeente Enschede
Ontwerper
Gemeente Enschede
Realisatie staat/jaar
2021 - lopend
Dit project pakt de wateroverlast in delen van de wijk Twekkelerveld aan. Ook hittestress en droogte wordt tegengegaan en biodiversiteit gestimuleerd.
Artist impression van groene zone in Twekkelerveld
© Gemeente Enschede

Twekkelerveld is een van de lager gelegen wijken in Enschede. Wanneer het hard regent, stroomt water vanuit de andere wijken hiernaartoe. Een aantal straten in Twekkelerveld komt dan onder water te staan. Met name rondom de Goolkatenweg en in de Pijlhovestraat kan de riolering al dat water niet aan. Met het omvangrijke project GroenBlauw Twekkelerveld gaat de gemeente dit aanpakken. Nieuwe riolering en een nieuwe beek bieden ruimte om water tijdelijk op te slaan en af te voeren. Tegelijkertijd gaan deze aanpassingen hittestress en droogte tegen en verbeteren ze de biodiversiteit.

GroenBlauw Twekkelerveld slaat meerdere vliegen in één klap. De bijna anderhalve kilometer aan nieuwe riolering en een nieuwe beek kan elf miljoen liter water bergen. Dat zijn zo’n duizend tankwagens vol. Tegelijkertijd maken we een aantal straten veiliger voor het verkeer door ze te versmallen. De vrijgekomen ruimte wordt ingericht met extra groen. In een gebied zo groot als vier voetbalvelden zorgen we voor een grotere verscheidenheid in bloemen, planten en bomen wat de biodiversiteit ten goede komt. Zo wordt Twekkelerveld groener en blauwer. Dit geeft een flinke impuls aan de kwaliteit van de leefomgeving in dit deel van de stad.

Klimaatadaptieve maatregelen

  • We leggen extra rioleringen aan voor de afvoer van schoon water in de Goolkatenweg, Minister Loudonlaan, Lambertus Buddestraat, Otto van Taverenstraat en onder de velden van het sportpark Rigtersbleek.
  • In de Pijlhovestraat leggen we goten met roosters aan om het water af te voeren.
  • In de groene zone tussen de Lambertus Buddestraat, de Toekomststraat en de Spoordijkstraat graven we een greppel van 60 centimeter diep. Deze volgt ongeveer dezelfde route als de hoogspanningsdraden. Bij regen vult de greppel zich met water en wordt deze een beek. Dit water zakt deels in de grond. De rest wordt afgevoerd naar het Twentekanaal. We leggen de beek aan samen met het Waterschap. De beek noemen we een ‘blauwe ader’.
  • De velden rondom de beek worden verlaagd. Bij zeer zware buien vangen deze plekken het water tijdelijk op. Daarna wordt het water beetje bij beetje afgevoerd door de beek naar het Twentekanaal.
  • Het gebied onder de hoogspanningsmasten richten we opnieuw in met bomen, planten en paadjes.

Nieuwsgierig hoe de groen-blauwe zone eruit komt te zien? Bekijk dan deze video-animatie.

 

Toegepaste maatregelen