GroenBlauw Stadsveld

Locatie
Gemeente Enschede
Opdrachtgever
Gemeente Enschede
Ontwerper
Gemeente Enschede
Realisatie staat/jaar
2023 - 2030
In Stadsveld combineert Gemeente Enschede het noodzakelijke onderhoud aan riolering en wegdek met klimaatadaptieve maatregelen.

Download PDF

In een opgebroken straat staat een kraan en liggen grote rioolbuizen.
© Gemeente Enschede

De komende jaren gaat de gemeente aan de slag in Stadsveld. Sommige straten zijn toe aan een onderhoudsbeurt. Bijvoorbeeld omdat de riolering vervangen moet worden. Of omdat de straat nieuw wegdek nodig heeft. Ook zijn er plekken waarbij bewoners aan de slag willen met een nieuwe inrichting van hun buurt. Als er dan toch gewerkt wordt, maken we de buurt meteen klaar voor de toekomst. In de toekomst komen hevige buien, hete zomers en droge maanden vaker voor. Daarom maken we meer plaats voor natuur en water. Het aanpassen van Stadsveld duurt meerdere jaren. Dit project heet GroenBlauw Stadsveld.

  • We maken aparte riolen voor regen- en grondwater en voor afvalwater in de Elferinksweg, Wethouder Nijhuisstraat, Iepstraat, Poolmansweg, Paulus Moreelsestraat, Thomas de Keyserstraat, Emanuel de Wittestraat, Rembrandtlaan en Pieter Lastmanstraat.
  • We richten de straten opnieuw in en maken ze veiliger.
  • Er komt meer ruimte voor planten en bomen. Dit is goed voor de dieren. Planten en bomen maken de omgeving koeler. Ook vangen deze groene plekken regenwater op. We gebruiken allerlei bloeiende soorten die van nature in Nederland voorkomen.
  • In de Iepstraat krijgen bewoners een nieuwe groene voortuin van Domijn.
  • Buurtbewoners rond het Thomas de Keyserplein willen graag een gezellig en aantrekkelijk plein. Samen met de specialisten van Buro Beuk hebben ze ideeën voor het plein uitgewerkt. Dit plan is inspiratie voor de nieuwe inrichting. De inrichting wordt groener, koeler, veiliger en aantrekkelijker.
  • We vervangen het asfalt in de Bruggerstraat. En we richten de straat opnieuw in. We zorgen ervoor dat er meer water opgevangen kan worden. En we maken de straat veiliger voor het verkeer. We onderzoeken nog hoe we dit allemaal het beste kunnen doen.

Rioolplan voor de wijk

In Pathmos en Stadsveld is er weleens overlast van grondwater en regenwater. Om dit te verminderen worden in de hele wijk buizen met gaatjes in de grond gelegd. Als het grondwater hoog staat, stroomt dat water door de gaatjes de buis in. Zo verdwijnt het teveel aan grondwater uit de buurt. Dit maakt de stand van het grondwater lager. Als het grondwater laag staat, trekt regenwater door de gaatjes de grond in. Dit regenwater komt via de straatputjes in de buis. De grond droogt hierdoor minder snel uit. Als er te veel regenwater voor de grond is, stroomt het water weg via de buis.

In sommige komen ook nog grote extra buizen. Deze buizen zorgen ervoor dat grondwater en regenwater wegstromen uit de wijk. Een deel van het water stroomt naar de Stadsbeek. De rest van het water gaat naar de Zweringbeek en de Usselerstroom.

Meer bloemen, planten en bomen

In de nieuw ingerichte straten komt meer ruimte voor bloeiende planten en bomen. Deze plekken vangen regenwater op. Dit helpt tegen het uitdrogen van de grond. Planten en bomen koelen de omgeving als het warm is. Ook kunnen dieren zoals insecten, vogels en vlinders leven in het groen. De groene plekken worden aantrekkelijk voor allerlei planten en diersoorten.

Van parkeerplaats naar fijn plein

In de Thomas de Keyserstraat veranderen we een grijze parkeerplaats in een plein waar het fijn is om te zijn. De vele tegels maken plaats voor bloemen, planten en bomen. Groene plekken vangen regenwater op. Dit helpt tegen het verdrogen van de grond. Planten en bomen koelen de omgeving als het warm is. Ook kunnen dieren zoals insecten, vogels en vlinders leven in het groen. We kiezen lage struiken en planten. Zo kun je goed alles op het plein zien.

De straten leggen we aan met een bocht. De parkeerplaatsen komen langs de straten. Deze indeling zorgt ervoor dat automobilisten minder snel rijden. Het aantal parkeerplaatsen op en rond het plein blijft hetzelfde.

Samen met bewoners

Als straten opnieuw ingericht worden, bepalen gemeente en bewoners samen hoe dit eruit komt te zien. Bij elk deelproject worden omwonenden betrokken om mee te denken. Ook worden bewoners gestimuleerd om zelf op hun eigen terrein aan de slag te gaan. Om ook in hun tuinen meer ruimte te maken voor water. groen en biodiversiteit.

Huiseigenaren krijgen het aanbod om gratis hun huis te laten afkoppelen. Het regenwater van hun dak komt dan in het regenwaterriool terecht. Dit maakt de kans op overstromingen kleiner.

Toegepaste maatregelen