GroenBlauw Glanerbrug
- Locatie
- Glanerbrug
- Opdrachtgever
- Gemeente Enschede
- Ontwerper
- Dura Vermeer, Roelofs
- Realisatie staat/jaar
- 2028
Glanerbrug ligt aan de voet van de Twentse stuwwal. Het hoogteverschil met Enschede is wel 40 meter. Water stroomt van hoog naar laag. Daardoor krijgt Glanerbrug extra veel water te verwerken als het hard regent. De riolering kan zoveel water tegelijk niet aan. Dan komt het water op straat te staan.
In de Glanerbrugse grond zitten kleilagen die nauwelijks water doorlaten. Regenwater kan maar langzaam de grond inzakken. Het water blijft steken op de kleilagen. Daardoor staat het grondwater op veel plekken hoog.
Project GroenBlauw Glanerbrug pakt in 15 straten de grondwateroverlast aan. Ook worden de straten klimaatadaptief heringericht.
- We leggen aparte riolen voor regen- en grondwater en voor afvalwater aan. Het regen- en grondwater stroomt dan voor het grootste deel naar de Glanerbeek.
- Er komt meer ruimte voor planten en bomen. Dit is goed voor de dieren. Planten en bomen maken de omgeving koeler. Ook vangen deze groene plekken regenwater op. We gebruiken allerlei bloeiende soorten die van nature in Nederland voorkomen.
- Ook bedrijven als Enexis (gas en elektriciteit) en Vitens (drinkwater) doen mee. Zo hoeven we straten maar 1 keer open te breken.
Buis met gaatjes
Het riool voor grond- en regenwater is een speciale buis met gaatjes in de wand. Als het grondwater hoog staat, stroomt dit door de gaatjes de buis in. Zo verdwijnt het grondwater uit de buurt. Dit maakt de stand van het grondwater lager.
Het regenwater stroomt via de straatputjes in deze buis. Het water zakt door de gaatjes de grond in. Zo droogt de grond minder snel uit. Als er te veel regenwater voor de grond is, stroomt het water weg via de buis.
Waterbergende fundering
Een aantal wegen krijgt een speciale ondergrond. Deze kan water opvangen en vasthouden. Het water kan hier langzaam in de grond zakken. Dit is goed tegen de uitdroging van de grond. Het water komt niet in het riool. Dat maakt de kans op een overstroming kleiner.
Afkoppelen regenpijpen
Huiseigenaren krijgen het aanbod om de regenpijp aan de voorkant van het huis gratis te laten afkoppelen. We maken dan de regenpijp los van het afvalwaterriool en weer vast aan de nieuwe rioolbuis voor grond- en regenwater. Zo stroomt regenwater van het dak direct naar het extra riool. Er komt dan minder regenwater in het afvalwaterriool.
De kans is kleiner dat dit riool overstroomt als het heel erg hard regent.
Gezonde Buurt
Glanerbrug krijgt ook een Gezonde Buurt. Bewoners, IVN Natuureducatie, Jantje
Beton, JOGG en gemeente Enschede werken hierin samen. Een Gezonde Buurt is een plek waar bewoners elkaar ontmoeten, kinderen creatief kunnen spelen en waar ruimte is voor natuur. Glanerbrug is één van de 8 plekken in Nederland die subsidie heeft gekregen om de buurt om te toveren.
Het Gezonde Buurt-project is een echt doe-project. Alle omwonenden, van jong tot oud,
werken vanaf het begin al mee. Hun eerste opdracht is vertellen wat er beter kan op het
gebied van natuur, spelen, bewegen en ontmoeten in hun buurt. Tijdens een buurtsafari geven ze met behulp van plaatjes en punten hun input. Daarna maken ze samen met 2 ontwerpers een ontwerp voor de locatie.
Participatie
Hoe de straten opnieuw ingericht kunnen worden, bedenken we samen met bewoners. Zij zijn immers de ervaringsdeskundigen op het gebied van wonen in hun straat. op verschillende manieren kunnen bewoners aangeven wat hun wensen zijn en de gemeente tips en suggesties geven: via een online projectpagina, de Bouwapp, telefonisch, whatsapp, per mail en op speciale bijeenkomsten. De bijeenkomsten worden zoveel mogelijk georganiseerd in de straat zelf.