Bloemenlinten

Locatie
Enschede
Opdrachtgever
Gemeente Enschede
Ontwerper
Stadsdeelbeheer Enschede in samenwerking met Naturalis en Groene Loper Enschede
Realisatie staat/jaar
Lopend
Gele bloemen in de berm van de Hoge Bothofstraat.
© Amar Sjauw En Wa - Windhorst

Niet vanzelf

De bloemenlinten zijn aangelegd op plekken waar “de schop toch al de grond” in moest of op plekken waar ruimte en een goede uitgangssituatie is voor een bloemenveld. In het najaar van 2016 zijn de locaties gespit en ingezaaid met een bij de grondsoort horend bloemenmengsel.
Maar een bloemenlint groeit niet vanzelf. De ingezaaide stukken hebben enkele jaren de tijd nodig om zich volledig te ontwikkelen. De bloemenvelden worden minimaal 1x per jaar gemaaid worden, afhankelijk van de situatie vaker. Dat klinkt misschien tegenstrijdig. Het maaien is nodig vanuit verkeersveiligheid of om de plekken minder voedselrijk te maken omdat gras of één soort kruiden de overhand krijgt. Door het maaien en afvoeren van het maaisel wordt de grond langzaam minder voedselrijk, waardoor gras en kruiden uiteindelijk minder hoog groeien. Zo krijgen ook andere soorten bloemen meer kans uit te groeien.

Maaien voor bloemen minder erg

Het is bij het maaien niet te voorkomen dat er ook bloeiende bloemen worden meegemaaid. Dat is voor het beeld misschien minder mooi, maar voor de bloemen zelf minder erg. De plekken die de gemeente maait zijn namelijk vooral plekken waar meerjarige bloemen staan. Dat betekent dat deze bloemen niet afhankelijk zijn van het afzetten van zaden, maar volgend jaar (of zelfs al later dit jaar) na het maaien vanzelf weer uitgroeien tot nieuwe bloemen. Op deze manier blijven de omstandigheden voor de nieuwe planten om weer te gaan bloeien optimaal.

Sommige ruigere velden worden minder of in verschillende frequenties gemaaid om ruimte te bieden voor de afzetting van eitjes door insecten en voor overwintering van insecten.

De bedoeling is om het bloemenlint steeds iets verder uit te breiden. Dat kan op plekken waar de kansen zich voordoen, zoals gemeentelijke bermen en veldjes, maar ook in uw eigen tuin.

Bron: Gemeente Enschede

Toegepaste maatregelen