Geveltuin zelf aanleggen

Je wilt graag zelf een geveltuin aanleggen: goed bezig!

De geveltuin is een makkelijke stap naar een groene en plezierige straat waar het nog fijner wonen is. Wil je weten hoe je dit moet aanpakken? Bekijk dan snel het stappenplan!

 

Wil je alvast zien hoe jouw gevel eruit zal zien met wat extra groen?

Kijk dan eens op www.vergroenjebuurt.nl. Daar kun je eenvoudig een foto uploaden van jouw gevel en allerlei planten naar het beeld slepen. Zo zie je direct het eindresultaat!

Zelf een geveltuin aanleggen in 5 stappen

Aanmelden voor een geveltuin

Wil jij ook een geveltuin? En voldoet jouw gevel aan de spelregels voor een geveltuin?

Vul dan het formulier in en de wijkbeheerder neemt contact met je op! Die kijkt dan samen met jou wat de mogelijkheden zijn.

Spelregels

  • Een geveltuin mag maximaal 45 cm (anderhalve stoeptegel) diep zijn en 40 cm de grond in, in verband met ondergrondse kabels en leidingen.
  • Zorg voor planten en bloemen die binnen het plantenvak blijft. Overhangend en stekelig groen hindert de voetgangers.
  • Je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de geveltuin.
  • De grond blijft eigendom van de gemeente.
  • Tussen de rand van de geveltuin en de rand van de stoep moet minimaal 1.20 meter vrijgehouden worden om te lopen.
  • Van de verwijderde stoeptegels kan een opstaande rand langs de geveltuin gemaakt worden. Zo verzakt de stoep niet. Deze rand kan het beste iets lager liggen dan de grond in de voortuin. Dan kan het water van de stoep in het tuintje lopen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hoe doen andere bewoners het?

Geveltuinen in de Soendastraat

"‘Een paar jaar terug hebben wij in onze straat boomspiegels beplant in de straat. Die worden nog steeds goed verzorgd. Ik wist dus dat mijn buren wel enthousiast zouden zijn, om weer mee te werken aan meer groen in de straat.’"

Lees meer Volgende

Geveltuinen in de Delistraat

"“Onze wijk is net nieuw en toen wij het ontwerp van de wijk zagen was het één en al steen. Dat vonden we jammer, omdat een nieuwe wijk ons een mooie kans leek om deze gelijk te vergroenen. Samen met mijn buurvrouw heb ik toen een buurtinitiatief opgezet voor het vergroenen van onze wijk.”"

Lees meer Volgende

Maatregel

Maak een geveltuintje

Door een rij tegels te verwijderen langs de gevel aan de straatkant en een tuintje aan te leggen, kan het regenwater in de grond infiltreren.

Lees meer

Maatregel

Vergroen je gevel

Klimplanten tegen een gevel verfraaien een huis, tuin en straat. Ze zorgen voor koelte in de zomer en houden warmte binnen in de winter.

Lees meer

Maatregel

Tegels eruit, groen erin!

Als het regenwater op beplante grond valt in plaats van op tegels, gaat het direct de grond in en hoeft het niet via een putje en het riool afgevoerd.

Lees meer

Maatregel

Adopteer een boomspiegel

Beplanting rond de boom helpt mee de grond te verbeteren waardoor de boom meer water krijgt. Een mooie boomspiegel fleurt de straat op.

Lees meer
Alle maatregelen
In dit filmpje wordt uitgelegd hoe je het klimaatlabel van je tuin kunt berekenen.

Wat is jouw klimaatlabel?

Bereken het klimaatlabel van jouw tuin en zie wat je nog meer kunt doen om je tuin klimaat-, water- en natuurvriendelijk te maken.

 

 

Tuin inspiratie

Door tuinen te vergroenen worden ze mooier, levendiger én klimaatbestendig. Welke tuin past bij jou? Neem snel een kijkje!

Meer tuinen