Geveltuin laten aanleggen
Hebben jij en je buren geen groene vingers of geen tijd om zelf het geveltuintje aan te leggen?
Geen probleem! We helpen jullie graag bij het aanleggen van een geveltuin. Met een kleine financiële bijdrage wordt er veel werk uit handen genomen. De gemeente Enschede haalt dan de stoeptegels en het gele zand uit de stoep en zorgt ervoor dat er tuinaarde ingaat. De Groene Loper kan jullie daarna helpen met het uitzoeken van de planten en het organiseren van de plantdag!
Hoe gaat het in zijn werk?
Aanmelden voor een geveltuin
Wil jij samen met je buurtgenoten ook een straat vol geveltuinen? En voldoen jullie gevels aan de spelregels voor een geveltuin?
Vul dan onderstaande formulier in en de wijkbeheerder neemt contact met jullie op! Die kijkt dan samen met jullie wat de mogelijkheden zijn.
Spelregels
- Een geveltuin mag maximaal 45 cm (anderhalve stoeptegel) diep zijn en 40 cm de grond in, in verband met ondergrondse kabels en leidingen.
- Zorg voor beplanting die binnen het plantenvak blijft. Overhangend en stekelig groen hindert de voetgangers.
- Je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de geveltuin
- De grond blijft eigendom van de gemeente.
- Tussen de rand van de geveltuin en de rand van de stoep moet minimaal 1.20 meter vrijgehouden worden om te lopen.
- Van de verwijderde stoeptegels kan een opstaande rand langs de geveltuin gemaakt worden. Zo verzakt de stoep niet. Deze rand kan het beste iets lager liggen dan de grond in de voortuin. Dan kan het water van de stoep in het tuintje lopen.
Wijkbudget voor je geveltuin
Als je met jouw buren je straat gaat vergroenen, kun je voor de kosten een bijdrage uit het wijkbudget aanvragen. Dit kan via www.jijmaaktdebuurt.nl onder ‘Samen de buurt onderhouden’.

Hoe doen andere bewoners het?
Wat is jouw klimaatlabel?
Bereken het klimaatlabel van jouw tuin en zie wat je nog meer kunt doen om je tuin klimaat-, water- en natuurvriendelijk te maken.