Geveltuin laten aanleggen

Hebben jij en je buren geen groene vingers of geen tijd om zelf het geveltuintje aan te leggen?

Geen probleem! We helpen jullie graag bij het aanleggen van een geveltuin. Met een kleine financiële bijdrage wordt er veel werk uit handen genomen. De gemeente Enschede haalt dan de stoeptegels en het gele zand uit de stoep en zorgt ervoor dat er tuinaarde ingaat. De Groene Loper kan jullie daarna helpen met het uitzoeken van de planten en het organiseren van de plantdag!

Hoe gaat het in zijn werk?

Aanmelden voor een geveltuin

Wil jij samen met je buurtgenoten ook een straat vol geveltuinen? En voldoen jullie gevels aan de spelregels voor een geveltuin?

Vul dan onderstaande formulier in en de wijkbeheerder neemt contact met jullie op! Die kijkt dan samen met jullie wat de mogelijkheden zijn.

Spelregels

  • Een geveltuin mag maximaal 45 cm (anderhalve stoeptegel) diep zijn en 40 cm de grond in, in verband met ondergrondse kabels en leidingen.
  • Zorg voor beplanting die binnen het plantenvak blijft. Overhangend en stekelig groen hindert de voetgangers.
  • Je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de geveltuin
  • De grond blijft eigendom van de gemeente.
  • Tussen de rand van de geveltuin en de rand van de stoep moet minimaal 1.20 meter vrijgehouden worden om te lopen.
  • Van de verwijderde stoeptegels kan een opstaande rand langs de geveltuin gemaakt worden. Zo verzakt de stoep niet. Deze rand kan het beste iets lager liggen dan de grond in de voortuin. Dan kan het water van de stoep in het tuintje lopen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wijkbudget voor je geveltuin

Als je met jouw buren je straat gaat vergroenen, kun je voor de kosten een bijdrage uit het wijkbudget aanvragen. Dit kan via www.jijmaaktdebuurt.nl onder ‘Samen de buurt onderhouden’.

Spelregels

De groenste straat van Overijssel

Hoe doen andere bewoners het?

Geveltuintjes in Lasonder-Zeggelt-Boddenkamp

"Mark: “De tuinen in deze wijk zijn klein en de wijk is nogal versteend. Het is een heel mooie wijk, maar je ziet ontzettend weinig groen. In grote steden zie je dat geveltuintjes veel meer een begrip zijn. Ik dacht: zou dat hier ook niet kunnen?""

Lees meer

Maatregel

Adopteer een boomspiegel

Beplanting rond de boom helpt mee de grond te verbeteren waardoor de boom meer water krijgt. Een mooie boomspiegel fleurt de straat op.

Lees meer

Maatregel

Maak een geveltuintje

Door een rij tegels te verwijderen langs de gevel aan de straatkant en een tuintje aan te leggen, kan het regenwater in de grond infiltreren.

Lees meer

Maatregel

Vergroen je gevel

Klimplanten tegen een gevel verfraaien een huis, tuin en straat. Ze zorgen voor koelte in de zomer en houden warmte binnen in de winter.

Lees meer
Alle maatregelen
In dit filmpje wordt uitgelegd hoe je het klimaatlabel van je tuin kunt berekenen.

Wat is jouw klimaatlabel?

Bereken het klimaatlabel van jouw tuin en zie wat je nog meer kunt doen om je tuin klimaat-, water- en natuurvriendelijk te maken.

 

 

Tuin inspiratie

Door tuinen te vergroenen worden ze mooier, levendiger én klimaatbestendig. Welke tuin past bij jou? Op deze pagina vind je handige tips en mooie voorbeeldtuinen. Neem snel een kijkje!

Meer tuinen