Op een andere manier je straat vergroenen

Is jouw gevel of stoep niet geschikt voor een geveltuin?

Geen probleem! Er zijn genoeg andere mogelijkheden om jouw straat te vergroenen! Hieronder lees je welke dat kunnen zijn.

Boomperk

Een boomperk is het stukje grond rondom een boom. Vaak is dit onbegroeid, en dat is jammer. Bloemen en planten rond de boom zijn goed voor de grond en de boom. Water kan de grond inzakken en planten zorgen ervoor de straat minder opwarmt. Ook zijn ze een schuilplaats voor dieren zoals insecten, vlinders en vogels. Een mooi boomperk fleurt de straat op!

Heb jij een leeg boomperk in de straat? Zet er planten in en maak er een mooi tuintje van!

Adopteer een boomperk

Wil je meteen aan de slag? Vul dan het formulier onderaan deze pagina in.

Groene daken

Een groen dak is een dak dat bedekt is met planten. Zo’n groen dak heeft veel voordelen bijvoorbeeld:

  • het houdt water vast en voert het vertraagd af;
  • het verkoelt de straat;
  • het isoleert;
  • het is goed voor de natuur en de luchtkwaliteit;
  • het beschermt je dak;
  • het verhoogt de opbrengst van zonnepanelen;

Vergroen je dak

Bomen in de straat

Is er in jouw straat ruimte voor een extra boom? Bespreek de mogelijkheden met de wijkbeheerder. Bomen maken jouw straat en buurt mooier. In bomen zitten veel vogels, insecten en andere kleine dieren. Ook  zorgen ze voor schone lucht, schaduw en droge(re) voeten na een flinke regenbui. Willen we dat zo houden, dan zijn er veel extra bomen nodig. Provincie Overijssel gaat daarom 1,1 miljoen extra bomen planten. Kijk op www.iedereeneenboom.nl voor meer informatie.

Plant een boom

Bloembakken

Bloem- of plantenbakken maken een straat veel mooier. In overleg met de buren kan samen met de wijkbeheerder gekeken worden wat er in jouw straat mogelijk is.

Vergroen je balkon of dakterras

Wijkmoestuin of bloemenlint

Heb je samen met je met buurtbewoners het idee om een buurtmoestuin of bloemenlint aan te leggen in dat perkje waar toch niets mee gedaan wordt, of waar die school is afgebroken? Maak dan een plan van het idee. En neem contact op met de wijkbeheerder of de Groene Loper voor ondersteuning hierbij.

In de Laares ligt al een gezamenlijke buurtmoestuin. Ook aan de Molukkenstraat in de wijk Hogeland-Noord en aan de Meeuwenstraat in de wijk Deppenbroek kweken buren samen groenten van Enschedese bodem.

Begin een moestuintje

Vergroen je gevel

Een met groen begroeide muur isoleert je huis en houdt de warmte goed buiten. Daarnaast vinden vogels en insecten er beschutting, nestgelegenheid en voedsel. Klimplanten vragen bijna geen bodemruimte, maar wortelen diep in de aarde. Ze kunnen dus ook gemakkelijk in een smalle geveltuin.

Sommige soorten hechten zichzelf met kleine worteltjes vast aan de muur, zoals klimop en wilde wingerd. Maar veel gevelgroen kun je het beste leiden via een kant en klaar ijzeren of houten raster. Woon je in een huurwoning? Check dan even bij jouw woningbouwcorporatie of je een klimrek aan de muur mag bevestigen.

Let op! Sommige klimplanten kunnen woekeren, zoals klimop en hop. Goed snoeien is dus belangrijk. Zorg ook dat het klimrek en de klimplant goed zijn bevestigd aan de muur en dat de plant niet te ver over de stoep gaat hangen. Het is belangrijk dat voetgangers goed gebruik kunnen blijven maken van de stoep.

Vergroen je gevel

Wil jij op een andere manier je straat vergroenen?

Heb je samen met je buurtbewoners de wens om jouw straat groener te maken maar past een geveltuin niet? Of willen jullie nog meer groen in jullie straat?

Laat het ons weten!  De wijkbeheerder of de Groene Loper neemt dan contact met jullie op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vergroeningstool van de provincie

Wil jij wel eens zien hoe jouw straat, gevel of boomspiegel er uitziet met wat extra groen?

Je kunt dan via de vergroeningstool www.vergroenjebuurt.nl heel makkelijk een foto uploaden en allerlei bomen en bloemen naar het beeld slepen. Een groene metamorfose, om hopelijk ook in het echt uit te voeren!

Meer informatie