Subsidie

Zestig procent van het Enschedese terrein is eigendom van inwoners, ondernemers en organisaties zoals woningbouwcorporaties. Sámen moeten we Enschede klaar maken voor het weer van de toekomst. De gemeente gaat daarbij helpen met subsidies voor ontharden, vergroenen en creëren van ruimte voor water op eigen terrein. Op dit moment worden de subsidies opgesteld. De bedoeling is dat ze beschikbaar zijn vanaf 1 januari 2022.

Er zijn al wel andere mogelijkheden om geholpen te worden bij het vergroenen van je buurt.

Groene Loper

In Enschede zijn er geen subsidies voor biodiversiteit. Wel kun je als bewoner bij de Groene Loper terecht voor ondersteuning en advies over provinciale en landelijke subsidies.

De Groene Loper Enschede maakt onderdeel uit van de Groene Loper Overijssel, een provinciaal project om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij natuur, landschap en biodiversiteit. Een mooie manier om dat te doen is door de vele lokale groene (buurt)-initiatieven in Enschede van klein tot groot, met elkaar kennis te laten maken en beter zichtbaar te maken. De Groene Loper Enschede organiseert daarom netwerkbijeenkomsten, gezamenlijke activiteiten en adviseert over financiering van groene initiatieven.
Nieuwtjes vind je ook op onze Facebook pagina. Lees, kijk, like en blijf op de hoogte.

Ondersteuning voor groene projecten in Enschede

In Enschede zijn verschillende plekken waar je voor ondersteuning terecht kunt voor jouw (groene) initiatief, op diverse thema’s. De doelen van de activiteitenbudgetten van de Groene Loper Enschede zijn om:
– Biodiversiteit te versterken
– Nieuwe doelgroepen te betrekken bij groen in de stad
– Samenwerking te stimuleren met andere organisaties en initiatieven

Informatie over budgetten voor groene initiatieven

Heb jij voor een nieuw idee of een nieuw project budget nodig? Groene Loper Enschede heeft een subsidiewijzer samengesteld, speciaal voor groene initiatieven. Heb je vragen over subsidiemogelijkheden voor je groene plan, neem dan contact met ons op via groeneloperenschede@gmail.com

Ondersteuning bij vrijwilligers

Werk je als initiatief met vrijwilligers, of wil je dit gaan doen? Dan is M-Pact een partij die ondersteuning kan bieden aan jouw initiatief. M-Pact is een samenwerking tussen het voormalige Vrijwilligers 053 en de Volksuniversiteit Enschede. M-Pact beheert een (vrijwilligers)vacaturebank. Ook kun je bij hen terecht voor praktische informatie over o.a. werven & behouden van vrijwilligers, de vrijwilligersvergoedingen, VOG en nog veel meer.
Natuur en Milieu Overijssel bracht een brochure uit over werken met vrijwilligers. Lees hier meer over de zes stappen van het binden & behouden van vrijwilligers.

Voor wie?

Er zijn veel mensen in Enschede actief om hun eigen omgeving en buurt groener te maken. Bijvoorbeeld door geveltuintjes aan te leggen, een wijkmoestuinproject te beginnen, een natuurspeelplek te ontwikkelen, het zaaien van bijen en vlinderbloemen of stadslandbouw te bedrijven.

logo Groene Loper

Lees meer

Wijkbudget voor vergroenen

Als je met jouw buren je straat gaat vergroenen, kun je voor de kosten een bijdrage uit het wijkbudget aanvragen.

Wil je samen met buren uit de straat bijvoorbeeld geveltuinen aanleggen of een boomspiegel adopteren? Dan kun je via ‘Jij maakt de buurt’ wijkbudget aanvragen voor de kosten. Ook kan de wijkbeheerder samen met jou kijken naar de mogelijkheden en je helpen met advies.

Kijk op Jij maakt de buurt onder ‘Samen de buurt onderhouden’.

Lees meer Lees meer over deze regeling

Subsidie Vergroen je schoolplein!

Groen speelt een belangrijke rol bij de cognitieve, motorische en sociale ontwikkeling van kinderen. Daarom willen we kinderen meer in aanraking brengen met groen, om daar te spelen en te leren. Waar kan dit beter dan op het eigen schoolplein! Daarnaast maakt een groen schoolplein de omgeving mooier, kan het water bergen en verkoelen als het warm is en het vergroot de biodiversiteit.

Groene schoolpleinen worden leuker, mooier en prettiger gevonden. Ze dragen bij aan het welzijn van de leerlingen. Er wordt minder gepest en er worden makkelijker vrienden gemaakt vertellen basisschool Het Stadsveld en basisschool Willem van Oranje. Zij hebben al een groen schoolplein aangelegd en zijn enthousiast! Er zijn daarnaast meer mogelijkheden voor (groene) buitenlessen, leerlingen zijn geconcentreerder, rustiger, bewegen meer, zijn meer in contact met de natuur en hebben een speelomgeving met meer uitdaging.

Gemeente Enschede helpt basisscholen graag de stap te zetten naar een groen(er) schoolplein. Op de speciale webpagina over groene schoolpleinen staan tips en ondersteuningsmogelijkheden om direct van start te kunnen. Je bestelt er bijvoorbeeld een gratis pakketje zaadjes voor eetbare planten op jouw plein.

Inmiddels heeft bijna een kwart van alle Enschedese basisscholen interesse in een groen(er) plein of al een groen schoolplein aangelegd. Op de kaart op de website zie je welke scholen dit zijn. Daarnaast hebben we onderaan de webpagina ook een “groen cadeautje” voor alle basisscholen verstopt.

Lees meer Lees meer over deze regeling