Zij startten buurtinitiatief geveltuintjes

8 dec 2020

Lammie Pruntel en Mark Boers wonen in de wijk Lasonder ‘t Zeggelt Boddenkamp. Zij startten begin dit jaar een buurtinitiatief voor geveltuintjes. Met succes. De eerste geveltuintjes worden op dit moment aangelegd!

Mark: “De tuinen in deze wijk zijn klein en de wijk is nogal versteend. Het is een heel mooie wijk, maar je ziet ontzettend weinig groen. In grote steden zie je dat geveltuintjes veel meer een begrip zijn. Ik dacht: zou dat hier ook niet kunnen? Ik ben toen aan het googelen geslagen en heb vervolgens Lammie erbij betrokken.”
Lammie: “Wij kennen elkaar vanuit ons vorige werk. Dus het is voor ons best logisch dat we samen zo’n project oppakken. Omdat onze huizen vrij nieuw zijn, is alles nog heel steriel. Je kijkt strak langs de gevel. En zo’n tuintje, daar wordt het uitzicht heel anders van. We wonen in de binnenstad en in deze wijk gooien veel mensen alleen maar tegels in de tuin. Je ziet in de zomer dat hier bijna geen vogels en andere dieren komen.”

Aanpak

Mark: “In april hebben we in een brief het idee globaal beschreven. We wilden kijken of er interesse was voor zo’n project in de wijk. Eerst hebben we gekeken bij welke huizen een geveltuintje zou kunnen. Je moet daarvoor namelijk wel aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet er voldoende ruimte overblijven op de stoep voor rolstoelers en kinderwagens. Er bleven ongeveer 250 adressen over in ‘t Zeggelt, Lasonder en Boddenkamp. Die hebben we aangeschreven. Daarna hebben we een e-mailadres aangemaakt. Alle communicatie ging vanaf toen via de mail.”

“We hebben nu de bijnaam: de mensen van de bloembollen”

Budget aanvragen

Lammie: “Op een gegeven moment kwamen er heel veel aanmeldingen binnen. Toen zijn we in gesprek gegaan met de wijkbudgetcommissie. We hebben ons idee voorgelegd, en uitgelegd dat er interesse was in de wijk. Samen met hen hebben we uitgezocht wat een reëel bedrag was om aan te vragen. Want wat zijn nou de kosten van zo’n tuintje? Vervolgens zijn we naar de gemeente gestapt.”
Mark: “De gemeente heeft van de provincie geld gekregen om bewoners te helpen bij het vergroenen van hun straat. In gesprek met de gemeente hebben we het over ons idee gehad, met de vraag of ze ons hierbij konden ondersteunen.”

Status van de geveltuinen

“Op dit moment worden de geveltuintjes aangelegd door Onderhoud Enschede. Hiervoor worden zij betaald uit het wijkbudget. Ze zijn in de eerste week van november 2020 hiermee begonnen. We hadden wat haast, want in december heeft Onderhoud Enschede minder tijd. Daarnaast wilden we het niet over het jaar heen tillen. Omdat dit jaar de buurtfeesten niet doorgaan, konden wij een grote aanvraag doen vanuit het wijkbudget. Dat kunnen we nu gebruiken voor de geveltuintjes.”

“Telkens als ik de wijk inrijd, staat de auto van Onderhoud Enschede er weer. Daar word ik blij van; dat is gewoon ons project!”

“Afgelopen week hebben we bloembollen rondgebracht die nu in de grond kunnen zodat er al heel snel wat bloeit in de geveltuinen. Je merkt dan dat mensen het heel leuk vinden, we krijgen veel positieve reacties! Het levert echt een bijdrage aan de buurt, dat vinden we heel belangrijk.”

Plantjesmarkt

“In maart is de plantjesmarkt. Iedereen die een geveltuintje krijgt, heeft van ons een waardebon gekregen. Die kunnen ze inleveren op de plantjesmarkt. In ruil daarvoor krijgen ze zeven plantjes. Daarnaast krijgen ze een soort menukaart waarop ze kunnen zien welke planten geschikt zijn voor welke windrichting. Die kunnen ze gebruiken bij het uitzoeken van de plantjes. Wanneer er bijvoorbeeld weinig zon in je geveltuintje komt kun je een plantje uitzoeken dat hiervoor geschikt is.”

Kosten

Mark: “De kosten per bewoner per tuintje zijn € 50,- per strekkende meter. Dat is voor de aanleg, de bloembollen, de potgrond en de plantjes.”

Meer geveltuinen in Enschede

Kunnen andere wijken dit ook? Lammie: “De methodiek die wij hebben gebruikt, kan je eigenlijk gewoon kopiëren. Je moet wel bewoners hebben die dit coördineren en de kar willen trekken, want het is best wel veel werk.”

Zo Groen

In het voorjaar 2021 gaat de gemeentelijke Zo Groen-campagne van start. Deze campagne biedt bewoners ondersteuning bij de realisatie van een geveltuin. Ook is het mogelijk om een geveltuin te winnen. Meer informatie hierover volgt in februari.