Maak Enschede kampioen tegelwippen

8 apr 2021

Enschede doet dit jaar mee met het NK Tegelwippen. Onze gemeente gaat zelfs het duel aan met Oldenzaal: wie verruilt de meeste (tuin)tegels voor groen? Tot 30 september kunnen alle inwoners van Oldenzaal en Enschede hun gewipte tegels aanmelden via nk-tegelwippen.nl. Deze worden automatisch opgeteld bij de Tegelstand van Oldenzaal en Enschede. Wie wipt de meeste tegels per inwoner?

Het NK Tegelwippen is een ludiek alternatief voor de uitgevallen sportcompetities. Maar er is ook een belangrijker, gemeenschappelijk doel. Als in heel Nederland veel tegels plaatsmaken voor gras, bloemperken en geveltuinen zorgen we er samen voor dat onze steden en dorpen aangepast zijn aan extreem weer en aantrekkelijk zijn voor verschillende planten en dieren.

Tegels wippen in heel Nederland

Het NK Tegelwippen wordt voor de tweede keer georganiseerd. Veertig gemeenten wippen erop los, zoals Zwolle, Deventer, Raalte, Utrecht, Arnhem en Amsterdam. Overal worden tegels vervangen voor groen om zo wateroverlast te voorkomen, koelte te bieden in tijden van hitte, water vast te houden bij droogte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten. Bovendien is omgeven worden door groen prettig en goed voor de gemoedstoestand.

Oldenzaal vs. Enschede

“In het NK Tegelwippen hebben we als Enschede onze eer van groenste stad en een van de vijf bijvriendelijkste gemeenten van Nederland hoog te houden. We kijken er enorm naar uit om daarbinnen het Twents kampioenschap aan te gaan!” aldus wethouder Jurgen van Houdt van Enschede. Wethouder duurzaamheid Evelien Zinkweg van Oldenzaal: “Dit NK is een ludieke manier om aandacht te vragen voor het onttegelen in het kader van de klimaatadaptatie. Ik hoop dat de Twentenaren fanatiek mee gaan doen en uiteraard gaan we vanuit Oldenzaal voor de winst: om de eer, maar vooral voor het klimaat!”

Wint Twente dit jaar de Gouden Tegel?

De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt, wint de prestigieuze Gouden Tegel. Ook actieve bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op een prijs: elke maand wordt door een vakjury de Wipper van de Maand uitgekozen. Al deze Wippers zijn genomineerd voor de grote publieksprijs die begin oktober wordt uitgereikt.