Week van de Groene Tuin
12 apr 2022
Tijdens de Week van de Groene Tuin (12 t/m 18 april) staat Nederland in het teken van het vergroenen en verduurzamen van de tuin en het balkon. Krijg tips over het voorkomen van onkruid en plagen, het geven van voedsel en een schuilplek aan dieren en het aanpassen van de tuin aan het weer van de toekomst. Op www.weekvandegroenetuin.nl staan allerlei leuke acties en handige tips.
Een groene tuin heeft allerlei voordelen. Water kan de grond in trekken, waardoor de kans op wateroverlast door een zware regenbui kleiner is. Ook droogt de grond minder snel uit en blijven jouw planten langer gezond en mooi. Een groene tuin is koeler op warme dagen. En planten, struiken en bomen zijn aantrekkelijk voor dieren zoals vogels en vlinders. In een tuin waar veel verschillende soorten leven, krijgen plagen minder kans en heb je minder chemische bestrijdingsmiddelen nodig. Kortom, een groene tuin maakt het leven fijner!
Acht tips voor een groene tuin of balkon
Tip 1: Vervang tegels door groen
Denk je dat een tuin met veel tegels makkelijk in onderhoud is? Dat valt tegen. In een tuin met veel bestrating loopt het water minder goed weg. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld last van mos of groene aanslag en moet je je terras vaak vegen of schrobben. Daarnaast houden tegels in de zomer hitte vast. Als je tegels vervangt door groen voorkom je zowel wateroverlast als hittestress. Ook is het goed voor de biodiversiteit en daarmee krijgen plagen minder kans. Drie vliegen in één klap dus.
Als je jouw tegels vervangt door groen én ze aanmeldt bij het NK Tegelwippen, kun je de tegels gratis laten ophalen door de Tegelservice.
Tip 2: Geef je tuin een gezonde bodem
In een gezonde bodem groeien en bloeien planten goed. En een gezonde bodem kan ook het water goed vasthouden.
Tip 3: Plant en zaai
Hoe beter planten bij jouw tuin passen, hoe gezonder en sterker ze zullen zijn. Als planten op de juiste plek staan, hebben ze minder onderhoud en water nodig. Kijk hier welke planten in jouw tuin passen.
Tip 4: Stimuleer de biodiversiteit
Een groene tuin, geveltuintje of balkon met veel groen is aantrekkelijk voor allerlei beestjes. Deze beestjes ontdekken je tuin vanzelf wanneer je zorgt voor een natuurlijke tuinafscheiding (zoals een groene haag) en wanneer je zorgt voor voldoende voedsel, schuilplekken en nestmogelijkheden. Een tuin vol leven is niet alleen leuk om naar te kijken, maar ook nuttig. Verschillende dieren helpen je tuin gezond en vrij van plagen te houden.
Tip 5: Pas de tuin aan, aan het weer van de toekomst
Een groene is beter voorbereid op de toekomst waarin het warmer en droger is en we vaker te maken krijgen met zware regenbuien. Een groene (gevel)tuin, groen balkon of groen dak werkt verkoelend in periodes van hitte. Bovendien zorgt een groene tuin voor minder wateroverlast, omdat de grond en planten een deel van het water opvangen. Kijk onder ‘Maatregelen‘ wat je allemaal kunt doen.
Tip 6: Voorkom plagen en onkruid
Een plaag in je tuin voorkom je door natuurlijke vijanden van dieren die overlast geven naar je tuin te lokken. Heb je bijvoorbeeld last van slakken? Verwelkom dan egels, vogels, padden en kikkers in je tuin. Heb je last van onkruid? Het beste wapen om onkruid te voorkomen is een bodem bedekt met planten, en dat je er dus voor zorgt dat er geen kale stukken grond in je tuin zijn.
Tip 7: Duurzaam onderhouden, inrichten en gebruiken
Als je je tuin slim inricht, heeft je tuin niet veel onderhoud nodig. Een duurzame keuze is ook tuingereedschap te delen met vrienden, familie of buren. Dat bespaart materialen en kosten. Wanneer je tuinmeubelen koopt, kies dan het liefst voor tweedehands spullen in plaats van nieuw en sla ze ’s winters overdekt op.
Tip 8: Vraag subsidie aan en krijg een deel van de kosten terug
Heb jij of huur jij een huis dat ouder is dan 3 jaar? Dan kun je geld krijgen om je tuin aan te passen aan het weer van de toekomst. Op de website van Gemeente Enschede lees je wat je voor deze vergoeding moet doen.