Van tegeltuin naar tuin vol leven in De Laares

4 jun 2024

Koen en Inder, twee buren uit de wijk Laares hebben hun voortuin flink aangepakt! Van volledig betegeld, naar een groene tuin vol leven! Ze hebben daarbij gebruik gemaakt van de subsidie ‘stenen vervangen voor groen’. Niet alleen zij vinden het fijner wonen met zon groene voortuin, ook de dieren uit de buurt weten hun tuin goed te vinden!

Hoe zag de voortuin er eerst uit?

Inder: ‘’De voortuin lag vol met tegels. Met bij ieder twee bomen. Wij zijn de eerste bewoners van de huizen hier. In het begin hebben we eigenlijk puur voor het gemak gekozen voor tegels, maar achteraf was dat eigenlijk nog meer werk dan ik had verwacht. Overal kwam mos en onkruid tussen de tegels. Als je nu naar buiten kijkt zie je een flinke verandering. Nu zie je een volledig groene tuin, je amper moeite voor hoeft te doen. De natuur doet al het werk.

Waarom hebben jullie besloten om de voortuin aan te pakken?

Koen: ‘Eerder hebben wij met de buurt het initiatief gestart om de buurt  te maken. De voortuin is hier een vervolg op. Samen hebben we vervolgens een ontwerp gemaakt.

De schep in de grond. Hoe gingen jullie te werk?

Inder: ‘’Koen is tuinontwerper. Wij hebben eerst gekeken naar wat wij persoonlijk mooi vinden. Ook vonden we het belangrijk dat je het hele jaar door iets ziet groeien of bloeien.

Koen: ‘’Via een grondverzetbedrijf hebben wij geregeld dat de tegels er uit gingen, zodat vervolgens het zand er in kon. Daarna hebben we bij een hovenier een offerte uitgevraagd. De verbouwing heeft ons ongeveer 2000 euro gekost. Nu is het een fantastische groene oase. Er vliegen volop bijen en vlinders rond en ook andere dieren weten onze tuin goed te vinden. Een prachtig gezicht als we buiten zitten, maar ook als we vanuit de woonkamer naar buiten kijken.

Ook kan deze tuin een flinke regenbui goed aan. Het water wordt makkelijk opgenomen in de grond. Veel beter dan de tegeltuin. Daar bleef het water staan of verdween het in de putten op straat. Met onze groene tuin zorgen we er dus ook nog voor dat het regenwater niet via een putje en het riool afgevoerd hoeft te worden. Een tuin die klaar is voor het weer van de toekomst!”

Inder: ‘’Er zit ook een stukje ‘oud Laares’ in onze voortuin. Vroeger was het hier gebruikelijk om met een biertje op een bankje in de voortuin te zitten. Dat sprak ons erg aan! Daarom hebben we een bistrosetje geplaatst en zitten we hier regelmatig met een kopje koffie.”

Wat zijn de reacties van de buren op de nieuwe voortuin?

Inder: “We hebben veel leuke reacties gekregen! Eén buurman is zelfs een beetje jaloers, haha. Hij houdt ook van tuineren en vond dit natuurlijk een geweldige verbetering ten opzichte van de oude situatie.’’

Wat hebben jullie met de oude tegels gedaan?

Inder: ‘’Via Marktplaats hebben wij de tegels weggedaan. Deze zijn door de nieuwe eigenaar gebruikt voor een deel van de tuin, voor het terras.”

Het verhaal van Koen en Inder laat zien hoe een simpele aanpassing in je voortuin een groot verschil kan maken. Van een betegelde oppervlakte naar een groene, bloeiende tuin die niet alleen het straatbeeld verfraait, maar ook bijdraagt aan een betere leefomgeving voor iedereen. Voor mens én dier!

Enthousiast? Ga ook aan de slag met jouw (voor)tuin

Kijk op groenblauwenschede.nl voor meer informatie en tips. En vergeet niet gebruik te maken van de subsidie. Meer informatie daarover vindt je op de webpagina over subsidies van de gemeente Enschede.