Twentse Waterweken 1 t/m 14 mei
20 apr 2023
Enschede (en de rest van Twente) staat helemaal in het teken van water tijdens de Twentse Waterweken. Tussen 1 en 14 mei kun je allerlei gratis activiteiten bezoeken rondom het thema water.
Water is van levensbelang voor mens, dier en natuur. Droogte, hittegolven en hevige regenbuien komen alleen steeds vaker voor. We krijgen last van te weinig en soms ook te veel water. Tijdens de Twentse waterweken leer je op een leuke manier meer over hoe we nu en in de toekomst omgaan met water.
Dagelijkse activiteiten
GroenBlauwe Fietsroute & audiotour
De GroenBlauwe fietsroute leidt je langs mooie, interessante, bekende en onbekende plekken in Enschede en vlak daarbuiten. Allemaal hebben ze iets te maken met water en het klimaat. Tijdens het fietsen zie, lees en hoor je wat Enschede doet om wateroverlast tegen te gaan en de stad groener te maken.
Natuur in de stad – fietsroute & audiotour
Enschede werd in 2020 uitgeroepen als groenste stad van Nederland. Fiets deze ‘Natuur in de stad’-audiotour en je begrijpt waarom. Je komt langs de groene parels van de stad, aangelegd door de gemeente of door bewoners zelf. Zoals prachtige parken, geveltuintjes, bloemenlinten, wijkmoestuinen en tiny forests.
Doe-het-zelf excursie Klimaatbestendig Enschede van Saxion
Deze fietsroute van Saxion-docenten laat zien wat er in Enschede gebeurt rondom klimaatadaptatie en hoe de stad wateroverlast, hittestress en droogte bestrijdt. Docent en maker Bauke de Vries: “De excursie laat je op een andere manier kijken naar je omgeving en vertelt waarom de stad eruitziet zoals-ie eruit ziet.” Via een app is de route te volgen. Op verschillende plekken krijg je passende informatie.
Woensdag 3 mei
11.00 uur tot 13.00 uur – Kijkje achter de schermen: Bergbezinkbassin Bruggenmors
Locatie: Thermen 14
Bekijk een van de oudste waterbergingsbakken van Enschede (1969) van dichtbij. Deze bak vangt wel vijf miljoen liter vuil water tijdelijk op totdat er bij de zuivering ‘weer plek is’. Wanneer het erg hard regent, kan de rioolwaterzuivering Enschede West niet al het water verwerken. Het rioolwater wordt dan afgevoerd naar dit bergbezinkbassin. De bak heeft een open bovenkant, zodat je goed kunt zien hoe hij werkt. Tijdens de Twentse Waterweken geven onze specialisten uitleg over de werking van het bassin.
15.00 uur en 15.30 uur – Kijkje achter de schermen: ‘Het glazen huisje’ in Roombeek
Locatie: Hulsmaatstraat 5, ingang via de achterkant in de Bosuilstraat
Met zijn bijzondere uiterlijk is het glazen huisje aan de Hulsmaatstraat een herkenbaar gebouw in de wijk Roombeek. Het huis is ook nog eens heel belangrijk voor de wijk. Hier wordt grondwater gezuiverd dat op meerdere plaatsen opgepompt wordt. Waarom pompen we dat water op? Waarom wordt het gezuiverd? En hoe werkt dat eigenlijk? Freddy Deurwaarder, technisch adviseur bodem- en waterbeheer bij de gemeente Enschede, geeft je een kijkje achter de schermen en vertelt over de waterzuiveringsinstallatie. Aanmelden niet nodig.
Zaterdag 6 mei
11.00 uur – Excursie project GroenBlauw Wooldrik (geannuleerd)
Deze rondleiding gaat niet door.
Dinsdag 9 mei
19.30 uur tot 21.00 uur – Excursie langs project GroenBlauw Horstlanden-Veldkamp en Westerval (geannuleerd)
Deze rondleiding gaat niet door.
Woensdag 10 mei
10.00 uur tot 11.00 uur – Kijkje achter de schermen: ‘Het glazen huisje’ in Roombeek
Locatie: Hulsmaatstraat 5, ingang via de achterkant in de Bosuilstraat
Rondleiding om 10.00 uur en 10.30 uur
Met zijn bijzondere uiterlijk is het glazen huisje aan de Hulsmaatstraat een herkenbaar gebouw in de wijk Roombeek. Het huis is ook nog eens heel belangrijk voor de wijk. Hier wordt grondwater gezuiverd dat op meerdere plaatsen opgepompt wordt. Waarom pompen we dat water op? Waarom wordt het gezuiverd? En hoe werkt dat eigenlijk? Freddy Deurwaarder, technisch adviseur bodem- en waterbeheer bij de gemeente Enschede, geeft je een kijkje achter de schermen en vertelt over de waterzuiveringsinstallatie.
10.00 uur tot 12.00 uur – Excursie Kristalbad
Locatie: Kristalbad, toegankelijk vanaf IJsbaan Twente, Colosseum 90 in Enschede
Het Kristalbad biedt een unieke oplossing voor de grote waterafvoer van Enschede naar Hengelo. Tijdens deze excursie van Waterschap Vechtstromen kom je van alles te weten over het ontstaan van het Kristalbad.
Meld je uiterlijk 3 mei aan via de website van het waterschap.
11.00 tot 13.00 uur – Kijkje achter de schermen: Besturingsruimte waterval Willem Wilminkplein
Locatie: waterval Willem Wilminkplein
Wie kent hem niet: het kunstwerk Vortex, oftewel de waterval, op het Willem Wilminkplein. Van een 3 meter hoge rotswand klatert water naar beneden. Via stapstenen kom je onderaan en zelfs áchter de waterval. Wat gebeurt er achter de schermen om deze waterval te laten klateren? Speciaal voor de Twentse Waterweken zijn de ondergrondse besturingsruimte en buffertanks een paar uur open. Een unieke kans om meer te weten te komen over deze blikvanger in het centrum.
Donderdag 11 mei
11.00 – 13.00 uur – GroenBlauwe ontwikkelingen Saxion Stadscampus Enschede
Locatie: Centrale Hal, Hoofdgebouw Saxion, M.H. Tromplaan 28
Rondleiding langs de bouw van het klimaatplein, een nieuw water lab en een moestuin voor en door studenten. Bekijk hier het complete programma van Saxion.
Vrijdag 12 mei
15.30 uur – 16.30 uur Excursie Groenblauw Twekkelerveld (geannuleerd)
Deze rondleiding gaat niet door.
Zaterdag 13 mei
10.00 uur tot 14.00 uur – Open dag rioolwaterzuivering Enschede
Locatie: Lonnekerbrugstraat 175
Benieuwd hoe het waterschap jouw afvalwater zuivert? Tijdens de rondleiding worden al je vragen over het zuiveren van afvalwater beantwoord. Alleen voor wc-doortrekken gebruik je al ongeveer 33 liter water. Via het riool komt dit water terecht in de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi). Daar wordt van biologisch schoon water gemaakt van afvalwater. Tijdens de open dag zie je (en ruik je) de werking van de zuivering. Kinderen kunnen proefjes doen, knutselen en een eigen zuivering bouwen.