Twentse Waterweek

2 jun 2022

Enschede (en de rest van Twente) staat helemaal in het teken van water tijdens de Twentse Waterweek. Tussen 11 en 19 juni worden op allerlei locaties voor jong en oud activiteiten georganiseerd rondom het thema water. Bekijk hieronder het programma en meld je snel aan!

Zaterdag 11 juni

13.00 uur – IVN Slootjesmiddag Zweringbeekpark

Wat leeft er allemaal in het water? Met schepnetjes en emmers ga je proberen om waterdiertjes te vangen. Daarna probeer je erachter te komen wat voor diertjes je gevangen hebt. De activiteit is geschikt voor het hele gezin.  Laarzen of blote voeten aanbevolen! Meer informatie over de Slootjesmiddag lees je op de website van IVN.

 

Woensdag 15 juni

13.00 uur en 14.30 uur – Rondleidingen Kristalbad

Locatie: Kristalbad, toegankelijk vanaf IJsbaan Twente, Colosseum 90, Enschede.

Meld je hier aan voor een rondleiding.

 

Donderdag 16 juni

19.30 uur – Excursie langs project GroenBlauw Horstlanden-Veldkamp

Locatie: begin Blekerpad voor de Aldi aan de Haaksbergerstraat

Project GroenBlauw Horstlanden-Veldkamp maakt de omgeving van het Blekerpad klaar voor de toekomst. Landschapsontwerper Marina Kemperman neemt je mee voor een wandeling van een uur door de wijk. Ze vertelt je alles over de nieuwe beek langs het Blekerpad en de Westerval, de gewenste wateropvangbassins in het Volkspark en de unieke nieuwbouw op het Robson-terrein. Meld je aan door te mailen naar enschede@groenblauwenschede.nl.

 

Vrijdag 17 juni

10.00 uur – Excursie Groenblauw Twekkelerveld

Krijg een uniek kijkje achter de schermen van project GroenBlauw Twekkelerveld. Victor Scholman (uitvoerder bij NTP) en Koen Wagelaar (waterontwerper bij Gemeente Enschede) nemen je mee langs de werkzaamheden en vertellen waaraan wordt gewerkt om wateroverlast in Twekkelerveld te vermijden. Aanmelden of meer weten? Klik hier!

15.30 uur – Excursie Groenblauw Twekkelerveld voor kinderen

Krijg een uniek kijkje achter de schermen van project GroenBlauw Twekkelerveld. Deze middagactiviteit is speciaal voor kinderen en hun ouders. Aanmelden of meer weten? Klik hier!

 

Zaterdag 18 juni

10.00 uur, 11.00 uur, 12.00 uur en 13.00 uur – Rondleiding rioolwaterzuivering Glanerbrug

Weten hoe waterschap Vechtstromen jouw afvalwater weer zuivert zodat het terug de natuur in kan? Zie, ruik en leer tijdens deze rondleiding hoe afvalwater weer schoon wordt.

15.30 uur – Excursie project GroenBlauw Wooldrik

Locatie: parkeerplaats voormalig Servicecentrum Oost (nu Stedelijk Lyceum), Gronausestraat 300

Vroeger kwam de Zuid-Esmarkerrondweg nog weleens onder water te staan als het heel hard regende. Dit probleem hebben we aangepakt. Tijdens de excursie laat waterontwerper Ronald Wentink zien hoe het Wooldrik is aangepast aan het weer van de toekomst. Hij neemt je mee naar de nieuwe verlagingen langs de sportvelden van Phenix, de Leuriksbeek en vertelt wat er tegenwoordig allemaal onder het asfalt van de Zuid-Esmarkerrondweg ligt. Meld je aan door te mailen naar enschede@groenblauwenschede.nl.

 

Dagelijks

Groenblauwe Fietsroute

Deze fietsroute leidt je langs mooie, interessante, bekende en onbekende plekken in Enschede en vlak daarbuiten. Allemaal hebben ze iets te maken met water en het klimaat. Tijdens het fietsen zie, lees en hoor je wat Enschede doet om wateroverlast tegen te gaan en de stad groener te maken. Meer informatie of fietsroute downloaden? Klik hier!

 

Activiteiten in de rest van Twente

Ook buiten Enschede zijn er veel leuke activiteiten. Doe mee aan de Slootjesdag in Hellendoorn, stap in een rioolinspectiewagen in Borne of maak een wandeling door het Dinkeldal. Kijk op www.groenblauwtwente.nl voor het programma van de Twentse Waterweek.