Student Creative Technology maakt uitlegvideo over wadi’s

7 jun 2021

Begin jaren negentig legde de Gemeente Enschede de eerste wadi’s aan. Tegenwoordig zijn ze niet meer weg te denken uit de stad. Maar, wat is een wadi eigenlijk? Matthijs Mondria, student Creative Technology aan de UT, ging voor ons aan de slag en maakte een mooie uitlegvideo.

Je hebt de wadi’s vast weleens gezien in het straatbeeld van Enschede. Zo is er vorig jaar nog een grote wadi aangelegd aan de Oldenzaalsestraat. Maar wat is een wadi nou eigenlijk? Wadi staat voor ‘Water Afvoer Drainage Infiltratie’. Bij zware regenval kan het riool het vele water niet verwerken, waardoor er overstromingen kunnen ontstaan. Een wadi is een van de oplossingen, want hij werkt als een buffer. Als het regent vult de wadi zich met regenwater wat daarna langzaam de bodem in zakt. Dit gaat verdroging van de bodem tegen verbetert de kwaliteit van het oppervlaktewater.

Matthijs maakte voor zijn bachelor afstudeeronderzoek een animatievideo over de wadi. De reacties hierop waren zo positief dat hij hem doorontwikkelde tot deze uiteindelijke versie.