Stadsbeek in laatste fase
13 aug 2020
Met de aanleg van de Stadsbeek pakt de gemeente Enschede de (grond)wateroverlast in de wijken Stadsveld en Pathmos aan. Zo zijn de wijken goed voorbereid op extremer weer. De aanleg van het derde deel van de Stadsbeek begint op 17 augustus.
De wijken Stadsveld en Pathmos zijn de laagst gelegen delen van Enschede. Wanneer het hard regent, stroomt water vanuit de andere wijken hiernaartoe. Straatkolken kunnen het regenwater niet zo snel afvoeren en de riolering kan zoveel water in één keer niet goed verwerken. Hierdoor komen straten blank te staan en loopt het water soms zelfs de woningen binnen. Daarnaast hebben beide wijken last van hoge grondwaterstanden. Hierdoor ontstaat schade aan woningen.
Aanpassen aan extremer weer
“Enschede krijgt in de toekomst steeds vaker te maken met zware regenbuien én met hoge temperaturen en perioden van droogte”, vertelt wethouder Jurgen van Houdt. “Enschede wil en moet hierop goed voorbereid zijn. De aanleg van de Stadsbeek pakt de wateroverlast aan. Overtollig grondwater en regenwater (bij hevige buien) stroomt de beek in. Dit schone water komt niet meer in het riool terecht, waardoor het riool minder belast wordt en het water niet meer gezuiverd hoeft te worden. Tevens maakt de beek de omgeving vele malen groener. Dit zorgt voor verkoeling op hete zomerse dagen. Een win-winsituatie dus!”
Eerste delen Stadsbeek al klaar
Eind 2016 werd het startschot voor de aanleg van de Stadsbeek gegeven. In de afgelopen jaren is de beek aangelegd in de Bruggertstraat, Rembrandtlaan en B.W. ter Kuilestraat. De Stadsbeek is bewezen effectief. In deze straten is de wateroverlast aanzienlijk verminderd. Het derde deel van de Stadsbeek is naar verwachting in de zomer van 2021 gereed. De gemeente Enschede werkt in dit project samen met het Waterschap, de Provincie, de woningcorporaties en bewoners.
Projectleider Sylvia Schot legt bij 1Twente uit waarom de aanleg van de Stadsbeek zo belangrijk is. Bekijk de uitzending hieronder.