Plant nu bloembollen voor bijen

4 nov 2019

Het gaat niet goed met de Nederlandse wilde bij: de helft van alle 358 soorten is bedreigd. Een van de manieren om de wilde bijen te helpen is het planten van bloembollen. Bloeiende bloemen uit bollen bieden in het vroege voorjaar het eerste voedsel voor de bijen en hommels.

Bijen zijn van februari tot november op zoek naar eten. Hoe meer en gevarieerder, des te beter. Vooral in het vroege voorjaar bloeit er weinig en is het extra lastig voor bijen, hommels en vlinders om genoeg nectar te vinden. Voorjaarsbloemen als krokussen, wilde narcissen hyacinten, wilde kievitsbloem en sneeuwklokjes bieden dan een waardevolle voedselbron. En die bollen kunnen nĂș de grond in.

Bollen planten doe je zo

Plant je bollen op een zonnige plek plant want dan maken de bloemen meer nectar aan en dat betekent meer voedsel voor de bijen. Niet alle bollen zijn even goed voor de bijen. Veel bollen zijn namelijk behandeld met schadelijke bestrijdingsmiddelen. Koop dus biologisch geteelde bollen als je de bijen wilt helpen.

Voor bloembollen is bijna altijd een plekje te vinden in je tuin of in een pot op je balkon. Wil je met je buren veel bloembollen planten in jouw straat? Neem dan contact op met de Groene Loper Enschede (groeneloperenschede@gmail.com) voor advies. Je kunt jouw bollen nog tot eind november planten.