Droog voorjaar heeft invloed op paddentrek
5 jun 2025

De paddentrek is ten einde en de meeste paddenwerkgroepen zijn inmiddels gestopt met het overzetten van amfibieën. Het was een droog voorjaar. En dit heeft invloed op de paddentrek. Wat zo’n lange droge periode voor de paddentrek betekent legt stadsecoloog Jip van Linschooten uit.
“De paddentrek is officieel voorbij”, zegt stadsecoloog Jip. Ook in de groepsapp van Paddenwerkgroep Boekelo verschijnen geen nieuwe updates over overgezette padden, salamanders en andere amfibieën. De resultaten? “Lastig te zeggen. Er zijn dit jaar in en om Enschede 2.797 padden veilig naar de overkant geholpen. Anne te Koppele, voorzitter van Paddenwerkgroep Boekelo verwerkt met behulp van vrijwilligers het aantal gesignaleerde amfibieën, dood en leven, in een schema. Maar doordat steeds meer vrijwilligers op meer plekken padden helpen oversteken (waar we overigens heel blij mee zijn), zijn de cijfers niet met elkaar te vergelijken. Wel kunnen we stellen dat de droogte van dit voorjaar een negatief effect heeft op de paddentrek. Zo kwam de paddentrek dit jaar later op gang en kan de droogte ervoor zorgen dat het aantal padden dat zich verplaatst minder is. Door de aanhoudende droogte drogen sommige voortplantingsplekken op en is er minder voedsel voor padden. Het feit dat een deel van de padden populatie zich niet zal of kan voortplanten hoeft niet erg te zijn. Dit betekent namelijk dat er voor de paddenlarven (dikkopjes) die wel worden geboren meer voedsel beschikbaar is. En deze larven dus een hogere overlevingskans hebben.”
Wat is de paddentrek?
“Tijdens de jaarlijkse paddentrek vertrekken padden (en andere amfibieën) van hun winterverblijven naar het water om zich voort te planten”, vertelt Jip. “De paddentrek vindt meestal plaats vanaf februari tot april. Populaire plekken voor padden, maar ook kamsalamanders, watersalamanders, kikkers en zelfs marters, zijn Teessinkweg, Kwekkeboomweg, Bosweg, Witbreuksweg, Keppelerdijk, Boekelosestraat, Vliegveldstraat en de Rutbekerveldweg. Als de temperatuur en luchtvochtigheid goed zijn (minimaal 6 graden en hoe natter, hoe beter), dan start de paddentrek. Tijdens milde, natte perioden kan het grootste gedeelte van de populatie in zeer korte tijd naar een sloot of poel trekken. Bij grote populaties kan dit om honderden dieren per nacht gaan!”
Paddenwerkgroepen, verkeersborden en faunapassages
“Het is een probleem als honderden padden in korte tijd wegen oversteken waar auto’s rijden. Menig pad overleeft de trek hierdoor niet. Automobilisten zien de padden niet, of te laat. Paddenwerkgroepen, zoals Paddenwerkgroep Boekelo, steken daarom tijdens de paddentrek hun handen uit de mouwen om zoveel mogelijk padden te helpen bij een veilige oversteek. Geweldig! En helaas ook broodnodig. Want ondanks de hulp van deze vrijwilligers zijn er alsnog zo’n 1.703 padden doodgereden, waarvan de meesten geteld door de werkgroep Enschede-Noord . En wie weet nog wel meer omdat niet overal rondom Enschede paddenwerkgroepen actief zijn.”
“Om mensen bewust te maken van de paddentrek plaatsen we ook verkeersborden tijdens de paddentrek op ‘hotspots’ en hebben we door de jaren heen een aantal faunapassages geplaatst. Zo hebben we in Enschede inmiddels zo’n 45 faunapassages. Bijvoorbeeld onder de F35 en bij de Oostweg, maar ook aan de Hengelosestraat, Oldenzaalsestraat en de Knalhutteweg. Faunapassages zijn buizen onder weg of het spoor, of looprichels bij bruggen. Padden, maar ook de bunzing, egel, konijn, das, boommarter, otter en andere soorten, kunnen op die manier veilig de weg oversteken.” In Boekelo worden nog 2 passages aangelegd onder de Boekelosestraat met dank aan de inspanningen van paddenwerkgroep Boekelo en Gemeente Enschede
Gevolgen voor de afnemende populatie op de lange termijn
“Padden krijgen te weinig rust in ons kikkerland. Het leefgebied van de amfibieën versnippert en de dieren lijden onder stikstofuitstoot, droogte, opmars van soorten die niet in Nederland thuishoren en gebrek aan insecten. Daarnaast gaat de basiskwaliteit van de natuur achteruit. Helaas ook in Enschede. Als dit, in combinatie met ongunstige weersomstandigheden tijdens de paddentrek, vaker voorkomt kan het ervoor zorgen dat de populatie padden sterk terugloopt. Immers, er zijn dan langdurig minder nakomelingen.”
Meehelpen de padden te behouden?
“Dat kan! Maak bijvoorbeeld je tuin ‘padvriendelijk’, met schuilplekken en poeltjes. Het grootste gedeelte van het jaar leven padden namelijk op het land. En dat kan ook bij jou in de tuin zijn. Padden zijn nacht-actieve dieren die pas in de schemering tevoorschijn komen. Daarom zijn donkere, vochtige en veilige plekken erg geliefd. Denk aan houtstapels, stenen muurtjes, dakpannen of composthopen. Deze verhogen de structuurvariatie van je tuin, wat ook voor kleine zoogdieren en vogels aantrekkelijk is. Ook een rommelhoekje met wat hoogteverschillen is top. Plant daarnaast (inheemse) planten, heesters en bomen; deze trekken meer insecten naar je tuin en dat is weer voedsel voor de pad.”
De pad tijdens de trek op locatie helpen? Sluit je dan aan bij een werkgroep zoals paddenwerkgroep Boekelo of Paddenwerkgroep Enschede-Noord. Ook voor een (nieuwe) werkgroep bij jou in de buurt kun je contact opnemen met Anne via bestuur@paddentrekboekelo.nl.