Najaarsactie ‘van Boven en Onder GOED’

24 jul 2023

Kale schuttingen, (garage)muren en gevels worden levende, verticale tuinen.

Ieder jaar helpt de Groene Loper buurtinitiatieven, verenigingen en (maatschappelijke) instellingen om de straat te vergroenen. In de najaarsactie ‘Van Boven en Onder GOED’ biedt de Groene Loper Enschede klimplanten en bodemverbeteraar voor leven bóven en onder het maaiveld. U kunt kiezen uit 2 verschillende pakketten.

Bewonersinitiatieven kunnen gratis klimplanten en bodemverbeteraar aanvragen bij de Groene Loper Enschede om samen de buurt te vergroenen. Dit kan via de website van Natuur en Milieu Overijssel. Met deze actie geeft de Groene Loper Enschede, samen met provincie Overijssel, een impuls aan de biodiversiteit in de gemeente Enschede.

Van Boven en Onder GOED

Dit jaar gaan we de hoogte in. We zien dat heel veel muren en schuttingen kaal zijn en niet worden benut voor vergroening. Zonde, want een groene gevel ziet er echt heel anders uit. En het zorgt ook nog eens voor verkoeling tijdens warme zomermaanden. Naast bovengrondse vergroening vragen we met deze actie ook aandacht voor een gezonde bodem. Zo zorg je niet alleen voor meer levende natuur boven de grond, maar ook daaronder. Daarom krijgen bewoners mooie klimmers en andere planten mee, én bodemverbeteraar. Zo wordt het echt ‘Van Boven en Onder GOED’.

Wie kunnen meedoen?

  • Buurtinitiatieven (bestaan uit minimaal twee buren, maar meer is leuker)
  • (Sport)verenigingen die hun terrein willen vergroenen
  • Maatschappelijke organisaties zoals verzorgingstehuizen en scholen

Wat zijn de voorwaarden?

  • In of aan de openbare ruimte: Je ziet de klimplanten vanaf de straat. Dus zet ze tegen je gevel, tegen de buitenkant van je tuinmuur of aan de straatkant van je garage of schuur.
  • De eigenaar van de grond én de eigenaar van de muur moeten akkoord zijn: dus als je geen voortuin hebt en de planten tegen de gevel van je huurhuis wilt laten groeien moet de gemeente toestemming geven om stoeptegels te verwijderen en de woningcorporatie toestemming geven om klimplanten tegen je muur te laten groeien.
    In het aanmeldformulier kun je aangeven wie in jouw geval de eigenaren zijn. Wanneer de locatie goed is ingevuld, kunnen wij centraal toestemming vragen aan gemeente en/of woningcorporaties. Daarna hoor je van ons of je een gratis pakket ontvangt.
  • Aanmelden vóór 1 september en alleen met buren, vereniging of maatschappelijke organisatie.