Gewipte tegels gratis opgehaald

11 jun 2021

Nieuw in Enschede: de tegelservice! Wie rondom het huis tegels vervangt door gras, bloemen, planten en bomen kan zijn gewipte tegels gratis laten ophalen. De tegelservice is speciaal opgezet voor het NK Tegelwippen en loopt tot 30 september 2021. De ophaaldienst kan aangevraagd worden via enschede.nl/tegelwippen.

Onderhoud Enschede, onderdeel van de gemeente, maakt twee keer per week een ronde door de gemeente om tegels op te halen. Deze worden gesorteerd en grotendeels opgeslagen. Gemeente Enschede gebruikt de opgehaalde tegels zoveel mogelijk opnieuw in stoepen. Wat niet gebruikt kan worden, gaat naar Twee R Recycling Groep in Hengelo. Zij maken er betonpuin van dat opnieuw gebruikt kan worden.

Hoe werkt de tegelservice?

  • Wip tegels uit je tuin en zet hier groen voor in de plaats. Heb je geen tuin? Kijk dan of je een geveltuin op je stoep kunt aanleggen.
  • Maak een foto van de tegels of van de voor/na-situatie.
  • Tel het aantal gewipte tegels.
  • Ga naar enschede.nl/tegelwippen en vul het aanvraagformulier voor de tegelservice in.
  • Ga naar www.nk-tegelwippen.nl/meedoen en geef het aantal tegels op en upload je foto’s.

Wat is het NK Tegelwippen?

In het NK Tegelwippen gaat het erom zoveel mogelijk verharding te verruilen voor groen. Groen gaat wateroverlast tegen, koelt de omgeving als het warm is, houdt water vast wanneer het droog is en biedt dieren een schuilplaats en voedsel. Naast Enschede doen er zo’n 70 gemeenten in Nederland mee.