Herfsttuin zonder onderhoud

16 nov 2020

Het is herfst. Blad weghalen, vaste planten afknippen en al dat groen afvoeren is voor velen vaste prik in deze tijd. Ziet er strak uit en in het voorjaar ben je sneller klaar. Maar voor de biodiversiteit is het een minder goed idee. Voor insecten, vogels en andere dieren in je tuin geldt: hoe minder jij doet, hoe beter zij het hebben. En zo houd jij tijd over om lekker te genieten van de herfst!

Welk onderhoud is wél verstandig in deze tijd?

  • Blad wegharken van het gazon is een goed idee. Gras verstikt door teveel blad en er komt onvoldoende licht bij.
  • Houd ook je paden schoon, dan voorkom je glijpartijen.
  • Bloeiend onkruid weghalen is verstandig. Anders zaaien die ongewenste plantjes zich uit en zit je volgend jaar met nog meer onkruid.
  • De grond tussen de planten kun je licht loskrabben. Zo kunnen regenwater en insecten makkelijker de bodem in. Ook belucht je daarmee de wortels van de planten.
  • Maak je vogelkastjes schoon, dan hebben vogels deze winter een warme plek om te overnachten. Ze hebben hun keus vaak al bepaald, dus hang de kastjes op dezelfde plek terug.

Wat hoeft niet?

Je kunt het beste de natuurlijke kringloop van afsterven zijn eigen gang laten gaan. Zo komen afgestorven bladeren en planten weer in de bodem terecht. Vaste planten afknippen is dus niet nodig. Insecten schuilen in de stengels, en spinnen weven hun web ertussen. Krijgen we een najaar en winter met rijp en sneeuw, dan zijn die plantensilhouetten ook nog eens prachtig om te zien. Als je toch vaste planten afknipt, laat het fijngeknipte snoeisel dan gewoon in de border liggen, dat verrijkt de bodem en verdwijnt vanzelf. Ook blad kan rustig blijven liggen. Blad en ander plantaardig materiaal verrijken de grond. Een bodem met veel organisch materiaal is beter bestand tegen droge periodes.

Vind je blad in je tuin te rommelig? Maak dan ergens uit het zicht een klein rommelhoekje. Insecten, vlinders en egeltjes kunnen daar schuilen. Als ze ook nog ergens afgevallen appeltjes of bessen kunnen vinden, is dat helemaal mooi.

Klaar?

Maak mooie groene plannen voor het nieuwe jaar! Genoeg inspiratie op deze website.