Grondwater staat hoog in Enschede

12 dec 2023

Op dit moment staat het grondwater hoog in Enschede. Waarschijnlijk wordt de grondwaterstand in de rest van december en januari nog hoger. Dat kan voor overlast zorgen. Bijvoorbeeld als de kelder lek is. Dan kan er water in komen te staan. Huiseigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor grondwater op uw terrein. Gelukkig kun je je  voorbereiden op hoog grondwater. Ook kun je iets doen om zo weinig mogelijk schade te hebben van het hoge grondwater.

Doordat het grondwater hoog staat, drukt het tegen de muren en de vloer van de kelder. Soms zitten hier zwakke plekken in. Bijvoorbeeld in de stenen of in de naad tussen de muur en de vloer. In oud beton kunnen ook kleine scheurtjes zitten. Door de zwakke plekken kan water in de kelder stromen. Misschien heb jij wel water in de kelder en de buren niet. Dit kan komen door het verschil in kwaliteit van de keldermuren en keldervloeren.

Huiseigenaar is verantwoordelijk

Volgens de regels is de eigenaar van een huis zelf verantwoordelijk voor het grondwater op het eigen terrein. Ook is de eigenaar verantwoordelijk voor een waterdichte kelder. De gemeente doet geen aanpassingen om te voorkomen dat er water in kelders komt.
De gemeente komt alleen in actie als er regelmatig sprake is van grondwateroverlast in en rond meerdere woningen. En als de grondwateroverlast risico’s geeft voor de gezondheid.
Wil je weten wat de grondwaterstand is in de buurt van je huis? Kijk op de website van het Twents waternet .

Verklein het risico op schade

Je kunt zelf dingen doen, zodat je minder schade hebt als de kelder onderloopt.

  • Zet spullen voor de zekerheid op een verhoging. Dan is er niet meteen schade als er water in de kelder komt.
  • Als er eenmaal een lek zit, is het moeilijk helemaal te voorkomen dat er water in de kelder komt. Kijk op welke plek het water de kelder binnenkomt. Schakel een deskundig bedrijf in om te kijken wat er mogelijk is om de kelder waterdicht te maken. Kijk welke maatregelen je allemaal kunt nemen.
  • Pomp het water weg. Plaats een vlakzuigerpomp met een automatische vlotterschakelaar. Zet deze neer op het laagste punt in de kelder. Dit kan in combinatie met een roostervloer.
  • Kijk op de website van gemeente Enschede voor meer informatie over grondwater.

Natte zomer en natte herfst

Gemeente Enschede meet op ongeveer 100 plekken de stand van het grondwater. Daaruit blijkt dat het grondwater deze zomer veel hoger stond dan normaal in deze tijd. In de Enschedese bodem zat dus al relatief veel grondwater toen de herfst nog moest beginnen. Oktober was de natste oktobermaand ooit in Nederland. Ook in november regende het erg veel. Al dit water zorgt ervoor dat op dit moment het grondwater in Enschede erg hoog staat. Meestal staat het grondwater het hoogst tussen december en april.

Hoogte van het grondwater is elk jaar anders

Het ene jaar staat het grondwater hoger dan het andere jaar. Daardoor heb je misschien het ene jaar wel water in de kelder en het andere jaar niet.

Kleilagen in de bodem

In de Enschedese bodem zitten kleilagen. Die laten bijna geen water door. Het regenwater blijft steken op de kleilagen. Het zakt maar langzaam weg in de grond. Daardoor staat het grondwater op veel plekken hoog. Op de ene plek ligt de kleilaag hoger dan op de andere plek. Daarom kan het per straat en soms zelfs per kavel verschillen hoe hoog het grondwater staat.