Groen schoolplein voor OBS Het Stadsveld

14 jan 2021

Sinds begin 2020 heeft OBS Het Stadsveld een nieuw, groen schoolplein. Annette te Koppele, intern begeleider op OBS Het Stadsveld, vertelt over het ontstaan van een groen schoolplein, de subsidie van de Provincie Overijssel en natuurlijk over het resultaat.

Hoe het is idee voor een groen schoolplein ontstaan?

“Een tijd geleden kwam de gemeente bij ons langs, om te vertellen dat ze plannen hadden om de Stadsbeek aan te leggen langs onze school. Toen werd ook de vraag gesteld: ‘mogen wij jullie schoolplein gebruiken als waterbuffer? Als er dan veel regen valt in korte tijd, kunnen we het water opvangen bij jullie op het plein.’ Nou, water en kinderen is natuurlijk prachtig. Ons schoolplein was al jaren verouderd, en we zagen dit als een mooie kans om direct ons hele schoolplein aan te pakken.”

Hoe zijn jullie te werk gegaan?

“We hebben veel contact gehad met de mensen van de gemeente, onder andere met de wateringenieurs en ontwerpers. We hebben gekeken wat de gemeente in dit project kon bijdragen, vooral op financieel vlak. Daarna ontdekten we dat provincie Overijssel van plan is om alle schoolpleinen groen te maken. En dat je daar als school een subsidie voor kon aanvragen. Dat hebben we gedaan, en toen konden we echt van start gaan.”

Hoeveel bedroeg de subsidie van de provincie?

“Die subsidie bedroeg 10.000 euro. Ons plein is best wel groot, dus die subsidie was hard nodig. De gemeente heeft ons vervolgens geholpen met alles in kaart brengen. Omdat zij toch al aan de slag gingen met de Stadsbeek, kon dat mooi tegelijk gedaan worden. De grootste uitdaging was voor ons om het financieel rond te krijgen. Als je dit echt wilt, moet je je gedegen voorbereiden. Met alleen de subsidie vanuit de provincie ben je er nog niet. Ons bestuur heeft hier ook veel aan bijgedragen. Daarnaast zijn we zelf op zoek gegaan naar extra middelen, bijvoorbeeld via Jantje Beton en de ABN Amro Foundation. Het is belangrijk om van tevoren goed na te denken over de financiën. Je maakt altijd meer kosten dan je van tevoren bedacht had.”

Ruud van der Linden

In hoeverre hebben de kinderen meegedacht over het nieuwe schoolplein?

“Wij vonden het bij maken van het plan erg belangrijk om de kinderen hierbij te betrekken. We hebben ze uitgelegd wat de Stadsbeek is en waarom het belangrijk is dat deze er is. Daarnaast hebben we samen met de kinderen gekeken wat ze graag wilden. Welke speeltoestellen ze leuk vonden, onder andere. Zo kozen ze voor een vogelnestschommel. Deze is nu het meest populair in de pauzes.”
“We hebben ook goed nagedacht over de veiligheid van ons plein. Zo hebben we een wadi op ons plein. Stel, in het weekend valt er veel regen, dan staat de wadi op maandagochtend soms nog vol. Maar dit vormt geen enkel gevaar voor de kinderen – zo hoog kan het water niet komen.”

Wat zijn volgens jou de grote voordelen van zo’n groen schoolplein?

“Er groeien veel mooie planten en bloemen, en de kinderen vinden dit ontzettend mooi. Dikwijls zijn we met de kinderen buiten te vinden. Ze zijn zich veel meer bewust van wat er in de tuin kan groeien en bloeien. Verder organiseren we veel meer buitenactiviteiten met de kinderen. Bij mooi weer gaan collega’s met de schriftjes naar buiten, en geven de kinderen buiten les.”

“Hiervoor hadden we een dode hoek op het schoolplein. Daar speelde niemand. Nu deze hoek groen is, zie je dat de kinderen juist daar het meeste spelen. Het plein heeft een soort magische aantrekkingskracht: de kinderen spelen dáár waar het groen is.”

Meer informatie over groenen schoolpleinen

Ook geïnteresseerd in een groen schoolplein? Kijk op de website van Natuur voor elkaar voor meer informatie over groene schoolpleinen.