Enschede slaat weer aan het wippen

21 mrt 2023

Op dinsdag 21 maart om 8 uur ’s ochtends trapten wethouder leefomgeving Marc Teutelink en Geke van Triest van Stichting Smiley de NK Tegelwippen competitie 2023 af. Gezeten op een kraan haalden zij de eerste vierkante meters weg van het Smiley-terrein. In totaal wordt hier 3.800 vierkante meter asfaltplaat weggehaald. Omgerekend zijn dit 41.800 tegels. Hiervoor komen planten in de plaats. Zo wordt het Smiley-veld een aantrekkelijke plek voor mens en dier.

Deze aftrap van het NK Tegelwippen is meteen ook het begin van het herinrichtingsproject voor het Smiley-terrein. Hiervoor slaan Smiley Stroinkslanden, Stichting Enschedese Speeltuinen en Gemeente Enschede de handen ineen. Samen verbouwen ze het Smiley-terrein tot een nog mooiere plek.

Mooie, groene locatie

“Dit is een droom die uitkomt,” vertelt Geke van Triest opgetogen. “In een groene wijk als de onze past zo’n plak asfalt niet. Straks wordt dit een mooie, groene locatie waar het prettig is om te zijn. Jong en oud kan hier terecht om te spelen en elkaar te ontmoeten. Het ‘wippen’ van het asfalt is de eerste stap. Uiteraard motiveren we onze buurtgenoten om rond hun huis ook tegels te vervangen door groen.”

Tegels vervangen door bloemen, planten en bomen

Het NK Tegelwippen is een landelijke ludieke competitie waarin zoveel mogelijk tegels vervangen moeten worden door bloemen, planten en bomen. Dit jaar neemt Enschede het op tegen meer dan 150 andere Nederlandse gemeenten. In 2021 en 2022 deed Enschede ook mee aan het NK Tegelwippen. Dankzij de deelname hebben inmiddels 196.474 tegels plaatsgemaakt voor levend groen.

Tegels gratis laten ophalen

Gemeente Enschede moedigt je aan tegels te wippen met de Tegelservice en de subsidie GroenBlauw Enschede. Je kunt jouw gewipte tegels gratis laten ophalen door de Tegelservice. Vraag de Tegelservice aan via enschede.nl/tegelwippen. Als je tegels wipt en deze vervangt door planten kun je geld terug krijgen van de gemeente. Je kunt deze aanvragen via enschede.nl/subsidie-klimaatadaptatie.

Wint Enschede de Gouden Schep?

Tussen 21 maart en 31 oktober kan iedereen in Enschede zijn gewipte tegels aanmelden via nk-tegelwippen.nl. Deze worden automatisch opgeteld bij de Tegelstand van Enschede. Binnen de nationale competitie is er ook een Twentse poule, waarin de deelnemende Twentse gemeenten strijden. Wie gaat er dit jaar vandoor met de prestigieuze Gouden Schep of de Gouden Tegel?