Een schutting of een haag? Ga voor groen!
5 sep 2023
Misschien wil je dit jaar de tuin (letterlijk) op de schop nemen. En misschien komt er ook een nieuwe afscheiding. Maar wat kies je dan: een schutting of een haag? Een haag is milieuvriendelijker, goedkoper, gaat langer mee, trekt vogels en andere dieren aan en biedt bescherming tegen de hitte.
Een voordeel is ook dat je zelf een haag kunt planten; bij een schutting is dat nog niet zo eenvoudig. Een haag gaat bovendien langer mee dan een schutting of tuinscherm. Als je kiest voor een beuk of haagbeuk staat de haag er over vijftig jaar nog; een houten schutting redt dat niet. En er zijn meer voordelen:
- Een haag houdt de tuin koel. Hij geeft niet alleen schaduw, maar koelt ook nog door water te verdampen. Bovendien kan de wind erdoorheen waaien. De kans dat een haag door harde wind omwaait of scheef zakt is vele malen kleiner dan bij een schutting.
- De haag is één groot vogelnestje. In de zomer vinden veel vogels zoals mussen, merels en lijsters er verkoeling, in de winter bescherming tegen de kou. In de haag vinden ze ook insecten en soms bessen als voedsel.
- De haag biedt beschutting. Kijk niet vreemd op als je in je tuin opeens een egel ziet, of kikkers. Deze dieren kunnen door een haag kruipen.
- Hagen dempen geluid beter dan een schutting; het klinkt gezelliger en minder hol in de tuin.
Tips voor beplanting
Wie graag al snel het hele jaar een groenblijvende haag wil hebben, kan kiezen voor bijvoorbeeld een taxus, Portugese laurierkers, olijfwilg, hulst, vuurdoorn of de Japanse hulst. Deze houden het jaar rond hun blad en je hoeft ze maar een keer per jaar te snoeien. Stekelige planten als vuurdoorn, meidoorn of berberis geven extra bescherming. Haagsoorten zonder stekels zijn bijvoorbeeld beuk, haagbeuk, veldesdoorn en liguster.
Snoeien
Als je kiest voor coniferen zoals een cipres, mag je er rekening mee houden dat je minstens twee keer per jaar de snoeischaar kan hanteren. Snoei elk jaar de haagplanten aan de zijkanten. Snoei de haag zo dat hij onderaan iets breder is dan bovenaan, dan groeit hij mooi gelijkmatig vol. Als de haag de gewenste hoogte heeft, kan ook bovenaan gesnoeid worden. Het is bovendien slim om even te overleggen met de buren. Misschien helpen ze wel mee!
Aanplanten
Een haag planten is niet zo moeilijk. De beste tijd is vanaf november, dan zijn bundels haagplanten met schoongespoelde wortels via tuincentrum of hovenier te bestellen. Haagplanten in pot kunnen ook op andere momenten in het jaar geplant worden. Wanneer je de haag in je eigen tuin plant, hou dan minstens 50 centimeter afstand tot de perceelgrens.
Graaf een sleuf van ongeveer 40cm diep en 40cm breed en maak de grond goed los. Gebruikeventueel compost. Span een touwtje om een mooie rechte rij te krijgen. Vier planten per meter volstaan voor een mooie dichte haag. Plant net zo diep als ze op de kwekerij gestaan hebben (ongeveer 5 centimeter boven de eerste wortels). Druk de grond aan en begiet de planten.
Kijk voor meer planttips in het najaar eens op plantmee.nl.
Klimplanten
Wie onlangs een mooie schutting of tuingaas heeft laten zetten, kan toch de tuin iets groener maken door er klimplanten tegenaan te zetten. Welke? Bijvoorbeeld de klimop, kamperfoelie, klimroos, Clematis of druif.