Bloemenlint in buurttuin Hogeland
17 mei 2021
De buurttuin Hogeland deed mee aan de bloemenzaadactie ‘Bloemenlint’ van de Groene Loper Enschede. Alie ten Kate, inwoner van Enschede en fanatiek gebruiker van de buurttuin, vertelt ons erover.
“Ik las in de Huis aan Huis over de bloemenzaadactie van de Groene Loper. Toen dacht ik direct: ‘dat ga ik aanvragen!’ Het was de eerste keer dat ik via deze actie bloemenzaad bestelde. We zijn er ontzettend blij mee! In onze buurttuin willen we zoveel mogelijk bloemen laten groeien. We hebben namelijk baat bij insecten die op deze bloemen afkomen, om de groentes in onze tuin te laten groeien.”
Oude Markt in de tuin
“De Buurttuin is in 2014 opgericht, door bewoners van de Molukkenstraat. In de loop der jaren zijn daar mensen vanuit andere straten bijgekomen. We hebben allemaal een stukje tuin, en er zijn een paar stukken tuin die van ons samen zijn. Dus die delen we. De tuintjes waren ingedeeld als het centrum van Enschede. Een deel van de tuintjes zijn nu weg, maar als je van bovenaf op de tuin kijkt, kun je de vorm van de Oude Markt nog steeds herkennen!”
“Onze buurttuin ligt eigenlijk op bouwgrond, die grond is van een woningcorporatie. We zijn nu in gesprek met die woningcorporatie en de gemeente, om te kijken of we eventueel ergens anders onze tuin kunnen voortzetten, als we deze grond niet meer kunnen gebruiken.”
Populaire buurttuin
“We zijn met een clubje van elf mensen. Elke woensdagochtend zijn alle gebruikers van de tuin welkom voor een kop koffie. Corona heeft daar natuurlijk wel het één en ander in veranderd. Er zijn buurtbewoners die echt uitkijken naar deze koffieochtend, omdat je met name vorig jaar in de eerste en tweede lockdown weinig contact met anderen had. De buurttuin is erg populair, we kennen buren die ook graag een stuk tuin zouden willen gebruiken. Maar op dit moment zitten we vol, dus dat gaat nu niet.”
“Als ik in de tuin ben, is er bijna altijd wel iemand die een praatje komt maken.”
“Als ik in de tuin ben, is er bijna altijd wel iemand die een praatje komt maken. Mensen die langsfietsen of -lopen zijn vaak benieuwd naar de tuin. We willen graag een keer een open ochtend houden. Dan kunnen we mensen onze tuin kunnen laten zien, en bijvoorbeeld courgettes of andere groentes weggeven. Natuurlijk moeten de coronamaatregelen zoiets eerst toelaten.”
“Ik zou het andere buurten zeker aanraden om ook een buurttuin te starten. Je verbouwt niet alleen je eigen groentes, maar leert ook je buren beter kennen. Wat zorgt voor meer saamhorigheid in de buurt. Het is een ontzettend leuke hobby, die eigenlijk alleen maar voordelen kent!”