Biodiversiteit tegen de eikenprocessierups

18 apr 2019

Helpt u mee?

In de maanden mei, juni en juli komt de eikenprocessierups weer voor. Deze behaarde rupsen kunnen na aanraking met mens en dier gezondheidsklachten veroorzaken.

Een oorzaak van het grote aantal eikenprocessierupsen is een verstoorde biodiversiteit. In een natuurlijke omgeving die in balans is, heeft de eikenprocessierups minder kans. Er zijn dan verschillende natuurlijke vijanden. (Insectenetende) vogels, vleermuizen, insecten, spinnen, roofwantsen en sluipwespen eten de rups/vlinder. In een versteende omgeving komen zij minder voor.

Versterken biodiversiteit

Door de biodiversiteit te versterken krijgen de natuurlijke vijanden van de rups weer een kans. Daarom wil de gemeente, naast de reguliere bestrijding van de eikenprocessierups, meer biodiversiteit stimuleren. Dit door bijvoorbeeld bloemenlinten en het biodiverser maaien van het gras.

Wat kunt u doen?

U kunt meehelpen door uw eigen tuin te vergroenen. Veel insecten, vogels, bijen en vlinders hebben het hele jaar bloeiende beplanting nodig voor voedsel en bescherming. Meer variatie is van belang. U kunt ook een insectenhotel of nestkasje in uw tuin plaaatsen. U mag geen nestkastjes in de openbare ruimte en in gemeentelijke bomen ophangen zonder toestemming van de gemeente.

Bron: Gemeente Enschede