Bewoners Elferinksweg vullen Stadsbeek

4 mrt 2021

In de Elferinksweg is de aanleg van de Stadsbeek in volle gang. Deze beek verkleint de kans dat door extreme regenbuien het riool overstroomt, straten blank komen te staan en water het huis instroomt. Ook bewoners dragen nu hun steentje bij! Samen met het bouwteam zagen zij massaal hun regenpijp door waardoor regenwater via hun tuin in de beek verdwijnt. Zo vullen zij samen de Stadsbeek.

Als het regent, komt het regenwater dat op het dak valt via de regenpijp in het riool terecht. Het is beter dat regenwater via de tuin naar de Stadsbeek stroomt. Het water zakt dan voor een deel weg in de grond en als het te veel water in één keer is, wordt het afgevoerd via de beek. Eef Kuiper helpt bewoners uit de Elferinksweg met het afkoppelen: “Afkoppelen betekent dat we de regenpijp doorzagen en het water via de tuin naar de beek laten stromen. Afkoppelen kan op veel verschillende manieren. Bewoners kiezen zelf welk hulpstuk en welke goot het beste past bij hun huis en tuin.”

Dolenthousiaste bewoners

Op woensdag 3 maart werd een van de eerste regenpijpen afgezaagd bij bewoner Marja Stinenbosch: “De Stadsbeek is een schot in de roos! Je ziet gewoon dat onze straat er nu geweldig uitziet. We zijn erg betrokken bij het project dus laten nu ook graag onze regenpijp afkoppelen.” Ook in de achtertuin kunnen bewoners de handen uit de mouwen steken, bijvoorbeeld door tegels te vervangen voor groen. Marja: “Wij vangen ons regenwater al jaren op in een regenton. Zo kunnen we dat op een later moment gebruiken voor de planten. Ik gebruik het regenwater ook voor mijn strijkijzer, want in dit water zit geen kalk. Dat raad ik iedereen aan!”

Aanpak wateroverlast

“Het afkoppelen met bewoners maakt het project de Stadsbeek helemaal af”, vertelt Sylvia Schot, projectleider van project Stadsbeek. “Ik vind het mooi te zien dat we op deze manier samen met bewoners wateroverlast in Enschede aanpakken. Later dit voorjaar krijgen ook bewoners uit andere straten in de wijk de uitnodiging hun regenpijp te laten afkoppelen.”