Ben jij onze nieuwe Tuincoach?

22 feb 2022

Ben jij een tuin- en plantenkenner en vind je het leuk om tuinbezitters enthousiast te maken over het vergroenen en diervriendelijker maken van hun tuin? Meld je dan snel aan voor de training tot Tuincoach.

Als Tuincoach geef je advies aan inwoners van Enschede hoe zij hun tuin groener, natuurlijker en diervriendelijker kunnen maken. Ook leer je hen hoe groene tuinen hitte tegengaan en water kunnen vasthouden. De Tuincoach adviseert mensen die misschien wel meer groen willen, maar geen of weinig tuinervaring hebben. De mensen die denken dat je met een klein stadstuintje of balkon niet veel kunt doen als het gaat om groen.

De Tuincoach wordt begeleid door de Groene Loper Enschede. We vragen je, in overleg, om ongeveer 5 à 10 x per jaar tuinadvies te geven.

Na afloop van de training

  • Ben je goed voorbereid om mensen tuinadvies te geven.
  • Kun je beschikken over inspirerend voorlichtingsmateriaal
  • Maak je deel uit van een enthousiaste groep Tuincoaches die ondersteund wordt door de Groene Loper Enschede.

Betegelde tuinen

Groene tuinen zorgen ervoor dat regenwater makkelijker de bodem inzakt, leveren schaduw op en vergroten de biodiversiteit.

Uit onderzoek blijkt echter dat steeds meer Nederlanders hun voor- en achtertuinen laten betegelen. Gemiddeld is maar liefst 60% van de tuinen binnen de bebouwde kom verhard. De opkomst van verharde tuinen, heeft een grote impact. Dit beïnvloedt de biodiversiteit want voor insecten als bijen en vlinders zijn bloeiende planten en bloemen in de stad namelijk een belangrijke bron van voedsel. Daarnaast speelt ook de klimaatverandering een rol. Stoeptegels houden namelijk hitte vast, waardoor steden in de zomer wel acht graden warmer kunnen worden dan hun omgeving.

De Groene Loper Enschede wil er samen met de Gemeente alles aan doen om inwoners ervan te overtuigen hun tuinen zo min mogelijk te betegelen. Daarom leiden wij graag tuinliefhebbers op tot ware tuincoaches die inwoners kunnen stimuleren en adviseren bij het onttegelen en vergroenen van hun tuin.

Training Tuincoach

Wat? Training tot Tuincoach.

Voor wie? Groene vrijwilligers uit Enschede met basiskennis over tuininrichting en tuinplanten die het leuk vinden om anderen te adviseren over het vergroenen en klimaatadaptief maken van hun tuin

Door wie? De training wordt georganiseerd door Groei & Bloei, gemeente Enschede en de Groene Loper Enschede.

Wanneer? Zaterdag 19 maart van 10.00 – 15.00 uur.

Waar? Beien Noord, Meeuwenstraat 160, Enschede

Meedoen? Lijkt het je leuk? Stuur dan vóór 9 maart een mail naar groeneloperenschede@gmail.com. Vermeld hierin je naam, mailadres, telefoonnummer en je motivatie om tuincoach te worden. Bij grote belangstelling maken wij een keuze zodat we een werkbare groep trainen.